Ízből tíz

Cukkinis-áfonyás torta citromos mascarponekrémmel

 

Már nem újdonság a süteményekbe reszelt zöldségeket keverni, ott van például a mindenki által ismert répatorta, de talán a cukkinis sütik még annyira nem elterjedtek. Pedig igazán szaftos, puha édességeket lehet ebből  a zöldségből is készíteni. Én most ezt a különleges tortát készítettem el a cukkini felhasználásával. A cukkinis-áfonyás piskóta rétegek között, a kedvenc parfümös, levendulás áfonyalekvárom és savanykás, üde, citromos mascarponekrém pihen.

Hozzávalók (18 cm-estortaformához):

A cukkinis-áfonyás piskótához:

  • 3 közepes méretű tojás
  • 230 ml napraforgóolaj
  • 250 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 csésze reszelt cukkini, kinyomkodva  (egy csésze 235 ml )
  • 380 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 400 g friss áfonya

 A citromos mascarponekrémhez

  • 500 g mascarpone
  • 250 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 citrom leve és héja

Piskóták kenéséhez

  • fél üveg levendulás áfonyalekvár

A díszítéshez

  • áfonya, szeder, ehető virágok, habcsók

Piskóta recptje: innen

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A tésztához egy nagy cukkinit lereszelünk, és egy tiszta konyharuhán elterítjük, feltekerjük, és  annyi vizet facsarunk ki belőle, amennyit tudunk. A kifacsart cukkiniből 2 csészényire lesz szükségünk.
  3. Egy nagy tálba kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat az olajjal, a cukorral és a vanília kivonattal. Egy másik tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport).
  4. A cukros-tojásos keverékhez adjuk a reszelt cukkinit, majd a száraz összetevőket. Végül a friss áfonyát is a masszába keverjük. A tésztát két, sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformába egyenlően eloszlatjuk, és az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az elkészült piskótát hűlni hagyjuk.
  5. A krémhez a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mascarponét, a citrom reszelt héját és levét, majd egyneművé dolgozzuk.
  6. A kihűlt piskótákat félbevágjuk. A torta összeállításához alulra piskótát teszünk, megkenjük 3-4 evőkanál áfonyalekvárral, erre a krém 1/4-e kerül, és a rétegzést így folytatjuk. A felső piskótalapot már nem kell megkenni áfonyalekvárral, csak a maradék krémmel, amit a torta oldalán is egyenletesen eloszlatunk. A torta tetejét ízlés szerint dekoráljuk friss gyümölcsökkel, ehető virágokkal, esetleg habcsókkal, macaronnal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!