Hozzávalók:
A csokoládés piskótához
- 32 g finomliszt
- 28 g kakaópor
- nagy csipet só
- 170 g ét- vagy félédes csokoládé
- 28 g vaj
- 30 ml víz
- 6 közepes méretű tojás, szétválasztva
- 70 g kristálycukor
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 200 g fehércsokoládé
- 200 ml habtejszín
- 300 g szeder, plusz a díszítéshez
- 50 g fehércsokoládé, durvára aprítva
A piskóta receptje: innen
Elkészítés:
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A piskótához a lisztet, a kakaóport és a sót összekeverjük.
- A csokoládét egy hőálló tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat és a vizet, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
- A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Az eredeti térfogat körülbelül háromszorosára.
- A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, amikor már lágyan felverődött, hozzáadjuk a cukor másik felét, és addig verjük, amíg szép fényes habot kapunk.
- A cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk az olvasztott vajas csokoládét, valamint a szárazanyagokat. Végül a tojásfehérjét több részletben a masszához keverjük.
- Egy körülbelül 40×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráöntjük a piskótatésztát.
- Az előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskót elkészült-e.
- A sütőből kivett pikótát egy tiszta konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük, hűlni hagyjuk.
- Közben a krémhez a 200g fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a mascarponéval kikeverjük. A tejszínt habbá verjük, és a fehércsokis mascarponéhoz keverjük.
- A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krém 2/3-ával, egyenletesen megszórjuk a szederrel és az 50 g felaprított fehércsokival, majd feltekerjük. A piskótatekercs külsejét a maradék mascarponekrémmel bevonjuk.
- Legalább 4-5 órára a hűtőbe tesszük, de legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: