Ízből tíz

Sajttorta kecskesajttal, levendulás feketeribizlivel

Igazán különleges, ütős ízkombináció a kecskesajt-feketeribizli-levendula triója. És habár merész párosításnak  tűnhet, de az enyhén sós kecskesajt  tökéletesen harmonizál a feketeribizli frissítő, kesernyés ízével, valamint a levendula enyhe parfümösségével.

 Ha szeretitek a kecskasajtot, akkor ez a recept nektek való! 🙂

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Az alaphoz

  • 150 g zabkeksz
  • 75 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez

  • 280 g lágy kecskesajt
  • 125 g krémsajt
  • 125 g görög joghurt
  • 80 g kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 7-8 g keményítő

A levendulás feketeribizlihez

  • 300 g feketeribizli, megtisztítva
  • 2-3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több)
  • 1/4 teáskanál szárított levendulavirág (ízlés szerint)

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes töltelékhez a kecskesajtot a joghurttal, a krémsajttal, a cukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgát, a vaníliát. Homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A megmosott, megtisztított feketeribizlit egy lábasba tesszük a cukorra és a levendulavirággal. Kis lángon kissé összefőzöm, épp csak addig, amíg a feketeribizli kicsit össze nem esik. Tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  12. A levendulás feketeribizlit a lehűtött sajttorta tetejére kanalazzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!