Hozzávalók (24 cm átmérőjű piteformához):
A tésztához (pate sucrée):
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg enyhén puha vaj, felkockázva
- 10 dkg porcukor
- 2 közepes méretű, sobahőmérsékletű tojás
- csipet só
A töltelékhez (frangipánhoz=mandulakrémhez):
- 70 g kristálycukor
- 125 g vaj
- 2 közepes tojás
- 130 g darált mandula/törökmogyoró
- Csipet só
- 50 g kandírozott gyömbér
- fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanílikivonat
- 50 g feldarabolt fehércsokoládé
- 4 szál rebarbara
Elkészítés:
- Először a tésztát készítjük el.
- Ehhez a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval.
- A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojásokat. Egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, és folpackba csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- A pihentetett tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk (szerintem így a legkönnyebb kinyújtani az omlós tésztát), majd a pitébe helyezzük, és az oldalát elegyengetjük.
- Fél-1 órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A hűtőből kivett pitét villával megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.
- 10-15 perc alatt elősütjük a tésztát.
- Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
- A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliarúddal habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
- Végül a mandulát, a sót, a felaprított kandírotott gyömbért és a fehércsokit is hozzáadjuk.
- A rebarbarát megmossuk, végeit levágjuk, majd tetszőleges hosszúságú darabokra vágjuk. Az első képen jól látható, hogy én hogyan oldottam meg. 🙂
- A sütőből kivett pitébe helyezzük a tölteléket, és a rebarbarát ízlés szerint elhelyezzük a tetején.
- A sütőbe visszatesszük, és tovább 40-50 percig sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: