Sós karamellás kávé mousse-os pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú és 6 darab mini piteformához)

Az pitetésztához:

A sós karamell réteghez:

A kávémousse-hoz:

Elkészítés:

  1. A mousse-hoz a kávét egy éjszakára a tejbe áztatjuk. Másnap leszűrjük.
  2. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  4. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  5. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
  6. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  7. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  8. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A kávémousse-hoz a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a leszűrt tejet. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a kávékrémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a kávés krémhez keverjük. 
  10. A kihűlt pitetésztákon egyenletesen eloszlatjuk a karamellt, majd a kávémousse-t.
  11. Néhány órára hűtőbe tesszük (amíg a kávémousse megszilárdul).

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »