Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú és 6 darab mini piteformához)
Az pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A sós karamell réteghez:
- 20 dkg kristálycukor
- 90 g vaj
- 200 ml tejszín
- nagy csipet só
A kávémousse-hoz:
- 250 g tej
- 2 kapszula nespresso (vagy ugyanennyi őrölt kávé)
- 2 tojássárgája
- 50 g nádcukor
- 3 lap zselatin
- 225 g habtejszín
Elkészítés:
- A mousse-hoz a kávét egy éjszakára a tejbe áztatjuk. Másnap leszűrjük.
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
- A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
- A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kávémousse-hoz a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a leszűrt tejet. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a kávékrémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a kávés krémhez keverjük.
- A kihűlt pitetésztákon egyenletesen eloszlatjuk a karamellt, majd a kávémousse-t.
- Néhány órára hűtőbe tesszük (amíg a kávémousse megszilárdul).
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: