Hozzávalók:
A palacsintához:
- 250 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 nagy méretű tojás szétválasztva
- 250 g félzsíros tehéntúró
- 200 ml tej
- 1 nagy csokor medvehagyma (80-90 g)
- körülbelül 3/4 teáskanál só
- frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
- 100 g friss kecskesajt
- 6 nagy méretű tojás
Elkészítés:
- Egy tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval, borssal és a sütőporral.
- Hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, az előre kimért tejet és a villával áttört túrót.
- Könnyedén elkeverjük, majd a legvégén a felaprított medvehagymát is belekeverjük.
- Lágyabb habbá verjük a tojásfehérjéket.
- A hab 1/3-át hozzáadjuk a keverékhez, itt nem kell vigyáznunk, nyugodtan keverhetjük erősebben is, a cél, hogy fellazítsa a keveréket.
- Ezután a maradék habot további két részletben összeforgatjuk a keverékkel, itt már figyeljünk, hogy a habot ne törjük össze.
- Egy serpenyőt közepes hőfokon felmelegítünk, vékonyan kikenjük olajjal.
- A masszából kisebb halmokat szedünk a serpenyőbe, szétterítjük, hogy kb. 10 cm átmérőjűek legyenek. (A legjobb, ha az első palacsinta egy próba, amit megkóstolunk, és ha kell, akkor még ízesíthetjük a masszát sóval, borssal.)
- Mikor a palacsinta alja már elválik a serpenyőtől, megfordítjuk, majd készre sütjük.
- Közben a buggyantott tojásokat is elkészítjük. Ehhez érdemes mindig friss tojást használni, azzal könnyebb dogunk lesz, a régebbi tojásoknak a fehérje része könnyebben szétválik, nem veszi olyan szépen körbe a a sárgáját.
- Egy magasabb falú lábasban vizet melegítünk, addig, amíg gyöngyözni nem kezd, fontos, hogy a víz ne zubogjon! Ha ez megtörtént, sózzuk, majd egy kanállal örvényt képzünk a vízben. A tojásokat üthetjük egyből a vízbe, de könnyebb ha először egy kis tálkába tesszük (én kis szuflé formákba szoktam), és ebből öntjük az örvény közepébe. Néhány perc alatt el is készül a tojás. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kanállal alányúlunk, és megtapogatjuk. Ha fehérje kellően megszilárdult, a sárgája még puha, kész is.
- Tálaláskor a palacsintákra szórjuk a morzsolt kecskesajtott, és ráhelyezzük a buggyantott tojásokat.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek