Őszinte leszek, ha egy szelet tortát kell választanom egy cukrászdában, akkor a csokitorta nálam a sor végén foglal helyet. Ugyanakkor, a hétvégén a Pinterestet görgetve megláttam ezt a csodát, és egyből jött is az ihlet, hogy nekem bizony most ezt a klasszikust meg kell sütnöm. És milyen jól tettem , hogy a megérzéseimre hallgatva elkészítettem, hiszen a csokoládétorta egy egésszen más dimenzióba került. 🙂 Ez a változat igazi kedvencünk lett TG-vel, számunkra ez A CSOKITORTA.
A vajkrémben a hozzáadott kakaópor, az étcsokoládé és a kávé keserűsége remekül ellensúlyozza a vaj és a porcukor töménységét, így a végeredmény egy igazán kiegyensúlyozott, cseppet sem geil csokikrém lesz.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A piskótához:
- 200g étcsokoládé (70%-os)
- 480 g finomliszt
- 4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 240 g puha vaj
- 100 g kristálycukor
- 120 g nyers nádcukor
- 6 tojás
- 250 g tejföl
- 350 ml espresszó
A csokoládékrémhez:
- 200 g étcsokoládé
- 300 g vaj
- 450 g porcukor
- 100 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
- 7 evőkanál habtejszín
- fél-1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 csapott evőkanál instant kávé
- 2 narancs reszelt héja
A mascarponekrémhez:
- 250 g mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 100 ml habtejszín
Receptötlet: innen
Elkészítés:
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- Először a pikótát készítjük el.
- A csokoládét megolvasztjuk. A lisztet egy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és az őrölt kardamommal.
- A puha vajat habosra keverjük a kétfajta cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, elektromos habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott csokoládét és az eszpresszót. Homogén tésztává dolgozzuk. Ezután a lisztes keveréket is hozzáöntjük, alaposan összedolgozzuk.
- A tortaformák alját sütőpapírral kibéleljük. A piskótatésztát 3, 18 cm-es tortaformában eloszlatjuk. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük a lapokat. Ha nincs három tortaformánk egyesével süssük ki a lapokat.
- A kisült piskótákat hűlni hagyjuk. Az eredet recept a három lapból állítja össze a tortát, de nekem elég magasra sikerültek a piskóták, így kettőt felbevágtam, és csak ezeket használtam fel, a harmadikat le is lehet fagyasztani, de akár pohárkrémbe is felhasználhatjuk.
- A csokoládékrémhez az étcsokit felolvasztjuk. Még melegen belekeverjük az instant kávét, hogy feloldódjon. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, az olvasztott, lehűtött étcsokoládét, a tejszínt és a kardamomot. Elektromos habverővel homogén állagú krémmé dolgozzuk. A krémet kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a narancsok reszelt héját.
- A mascarponekrémhez a mascarponét elektromos habverővel fellazítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, végül a tejszínt. Addig keverjük, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik.
- A torta összeállításához egy piskótalapot helyezünk alulra. Ezt a narancsos csokikrém felével egyenletesen megkenjük. Újabb piskótaréteg következik, amit most a mascarponekrémmel kenünk meg. Újabb piskota, rá a maradék narancsos csokikrém, végül az utolsó lapot is a tortára helyezzük. A natúr csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tortát kívülről.
- Az elkészült csokitortát ízlés szerint dekorálhatjuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek