Ízből tíz

Kávés csokoládétorta

Őszinte leszek, ha egy szelet  tortát kell választanom egy cukrászdában, akkor a csokitorta nálam a sor végén foglal helyet. Ugyanakkor, a hétvégén a Pinterestet görgetve megláttam ezt a csodát, és egyből jött is az ihlet, hogy nekem bizony most ezt a klasszikust meg kell sütnöm. És milyen jól tettem , hogy a megérzéseimre hallgatva elkészítettem, hiszen a csokoládétorta egy egésszen más dimenzióba került. 🙂  Ez a változat igazi kedvencünk lett TG-vel, számunkra ez A CSOKITORTA. 

 A vajkrémben a hozzáadott kakaópor, az étcsokoládé és a kávé keserűsége remekül ellensúlyozza a vaj és a porcukor töménységét, így a végeredmény egy igazán kiegyensúlyozott, cseppet sem geil csokikrém lesz. 

 

 

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A piskótához:

  • 200g étcsokoládé (70%-os)
  • 480 g finomliszt
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 240 g puha vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 120 g nyers nádcukor
  • 6 tojás 
  • 250 g tejföl 
  • 350 ml espresszó

A csokoládékrémhez:

  • 200 g étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 450 g porcukor
  • 100 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • 7 evőkanál habtejszín
  • fél-1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 csapott evőkanál instant kávé
  • 2 narancs reszelt héja

A mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 100 ml habtejszín

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Először a pikótát készítjük el.
  3. A csokoládét megolvasztjuk. A lisztet egy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és az őrölt kardamommal.
  4. A puha vajat habosra keverjük a kétfajta cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, elektromos habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott csokoládét és az eszpresszót. Homogén tésztává dolgozzuk. Ezután a lisztes keveréket is hozzáöntjük, alaposan összedolgozzuk.
  5. A tortaformák alját sütőpapírral kibéleljük. A piskótatésztát 3, 18 cm-es tortaformában eloszlatjuk. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük a lapokat. Ha nincs három tortaformánk egyesével süssük ki a lapokat. 
  6. A kisült piskótákat hűlni hagyjuk. Az eredet recept a három lapból állítja össze a tortát, de nekem elég magasra sikerültek a piskóták, így kettőt felbevágtam, és csak ezeket használtam fel, a harmadikat le is lehet fagyasztani, de akár pohárkrémbe is felhasználhatjuk.
  7. A csokoládékrémhez az étcsokit felolvasztjuk. Még melegen belekeverjük az instant kávét, hogy feloldódjon. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, az olvasztott, lehűtött étcsokoládét, a tejszínt és a kardamomot. Elektromos habverővel homogén állagú krémmé dolgozzuk.  A krémet kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a narancsok reszelt héját.
  8. A mascarponekrémhez a mascarponét elektromos habverővel fellazítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, végül a tejszínt. Addig keverjük, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik. 
  9. A torta összeállításához egy piskótalapot helyezünk alulra. Ezt a narancsos csokikrém felével egyenletesen megkenjük. Újabb piskótaréteg következik, amit most a mascarponekrémmel kenünk meg. Újabb piskota, rá a maradék narancsos csokikrém, végül az utolsó lapot is a tortára helyezzük. A natúr csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tortát kívülről. 
  10. Az elkészült csokitortát ízlés szerint dekorálhatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!