Mákos-citromkrémes sajttorta
A klasszikus sajttortával nem vállalunk nagy kockázatot sosem, hiszen mindenki szereti ezt a krémesen lágy desszertet. Ha azonban egy kis extrát szeretnénk a hagyományos változatba csempészni, akkor ez tökéletes megoldás lehet, főleg azok számára, akik hozzám hasonlóan rajonganak a mák-citrom zseniális kombinációjáért. A sajtkrémes részben megbújó egész mákszemek ropogós textúrájukkal még tovább fokozzák az ízélményt, de a tökéletes összhangot a torta tetején elterülő savanykás, üde citromkrémmel érjük el.
Még néhány sajttorta receptem:
Csokoládés-mogyoróvajas sajttorta
Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül
Narancsos-mézes-túrós sajttorta
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A kekszes alaphoz:
- 150 g zabkeksz
- 75 g olvasztott vaj
- 1 evőkanál darált mák
A sajtkrémes töltelékhez:
- 375 g (3 doboz) Philadelphia krémsajt
- 100 ml tejföl
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 120 g porcukor
- 1 púpos evőkanál keményítő
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 evőkanál darálatlan, egész mák
A citromkrémhez:
- 90 g kockára vágott vaj
- 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- Csipet só
Elkészítés:
- A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- Robotgépben a kekszet morzsává törjük, hozzáadjuk a mákot és az olvasztott vajat, majd jól összedolgozzuk.
- A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a citromlevet, végül az egész mákot is. Homogén masszává keverjük.
- A tortaformánkat erős alufóliával csomagoljuk be szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük.
- A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
- A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
- A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
- Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a tetejére kenjük a citromkrémet (nagyjából az elkészített mennyiség fele fog kelleni).
- Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!