Karácsonyi marcipános kalács (Stollen)
Annak, aki imádja a gazadag, fűszeres gyümölcskenyereket, ez kötelező darab! Én mondjuk sokkal inkább az effajta süteményekért rajongok, mintsem a habos-babos társaikért. Jó-jó egy jófajta profiterolnak, tiramisunak vagy mille-feuille-nek sem mondanék nemet, ha éppen azzal kínálnának. De az évnek ebben a szakában valahogy mégiscsak ezek a gazdagon fűszerezett, aromás, jó értelemben vett tömény sütemények esnek a legjobban, azok, amelyekben a karácsony összes íze, zamata megtalálható, és a Stollen bizony ilyen.
A recepteben eredetileg az aszalt gyümölcsök között nagyobb mennyiségű mazsola is szerepel, de mivel TG finoman szólva sem lelkesedik érte, ezért én most kihagytam, de ha ti épp szeretitek, bátran tegyetek bele.
Hozzávalók (2 rúdhoz):
- 130 g aszalt szilva
- 170 g aszalt gyümölcs vegyesen ( én sárgabarackot, vörösáfonyát, meggyet és datolyát használtam)
- 80 ml barna rum, ugyanennyi frissen facsart narancslével helyettesíthető (én 40 ml rumot, és 40 ml narancslevet használtam)
- 570 g finomliszt
- 125 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 45 g kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
- 3/4 teáskanál só
- 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- 225 g olvasztott vaj
- 1 evőkanál méz
- 1 egész tojás
- 100 g aprított mandula
- 50 g kandírozott gyömbér
- 50 g kandírozott narancshéj
- 200 g marcipánmassza
A kisült stollen tetejére:
- 120 g olvasztott vaj
- fahéjas kristálycukor
Recept: David Lebovitz
Elkészítés:
- Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, tálba tesszük, leöntjük a rummal (narancslével), és legalább egy órát állni hagyjuk.
- A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, a lisztből 140 g-ot hozzáadunk, elkeverjük, majd konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
- Egy nagy tálba kimérjük a maradék (430 g) lisztet, a fűszereket, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztős-lisztes-tejes tésztánkat, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, az rumba áztatott aszalt gyümölcsöket, a kandírozott gyümölcsöket és az aprított mandulát. Alaposan eldolgozzuk, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Újra átdolgozzuk, majd konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
- A tésztát kettévágjuk, mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk, és a hosszabbik oldalával párhuzamosan a téglalap közepébe tesszük az előzőleg hengerré formált marcipánmasszát, majd egymásra hajtjuk a két tésztafelet. A marcipánmasszát egyenletesen a tésztára is “tépkedhetjük”, majd feltekerhetjük. Én mindkét változatot kipróbáltam, nem tudnék dönteni, hogy melyik a jobb! 🙂
- A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 30 percig letakarva pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A pihentetett sütiket 30-40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal egyenletese, hogy mindenhol be tudja szívni. Amikor teljesen kihűlt jöhet rá a fahéjas kristálycukor, hiszen azzal az igazi! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!