Imádom a mézeskalácsot, tényleg, de ez a keksz sokkal-sokkal finomabb, higgyetek nekem. Az ünnepi hangulatot ez is garantáltan meg fogja hozni, hiszen ízeiben a dió-narancs-fahéj dominál, ami abszolút karácsonyi ízkombináció. Persze tudom, hogy ebből nem lehet szép formákat kiszúrni, cserébe viszont lehet mártogatni étcsokoládéba, tejcsokiba, vagy épp fehércsokiba, kinek mihez van kedve. (én azért az étcsokit javaslom mindenkinek 🙂 ) A keksz állaga számomra tökéletes, igazán ropogós, de ugyanakkor omlós, és a durvára vágott dió pedig még egy kis plusz textúrát kölcsönöz az aprósütinek.
Arra bíztatok mindenkit, hogyha nem is a mézeskalács helyett, de mellette még ezt a receptet is feltétlenül készítsétek el!
Hozzávalók:
- 170 g puha vaj
- 130 g kristálycukor
- 1 egész tojás
- 270 g finomliszt
- 1/2-1 teáskanál fahéj ( ízlés szerint)
- 1/4 teáskanál só
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 30 ml (2 evőkanál) narancslé
- 70 g dió, durvára vágva
- 150 g étcsokoládé, felolvasztva (opcionális, a kekszek bevonásához)
Eredeti recept: innen
Elkészítés:
- A puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, majd kézi habverővel habosra keverejük. Hozzáütjük a tojást, ezzel is elkeverjük.
- A lisztet egy másik tálba mérjük, összekeverjük a fahéjjal, a sóval, a narancs reszelt héjával és a durvára vágott dióval.
- A száraz hozzávalókat a vajas-cukros keverékhez adjuk, végül a narancslevet is beleöntjük.
- Az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából rudat formázunk (a rúd olyan átmérőjű legyen, amilyen átmérőjű kekszeket szeretnénk), és folpackba csomagolva legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb ha egy éjszakát pihentetjük. (Én egy napot hagytam.)
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A pihentetett tésztát éles késsel felszeleteljük úgy, hogy nagyjából fél cm vastagságú korongokat kapjunk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a korongokat, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
- A kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint belemárthatjuk a felolvasztott étcsokoládéba.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: