Az otthon nyugalma nekem mindig is sokat jelentett. Az évnek ebben, a számomra már “túl nyüzsgő” szakában, pedig különösen. Nincs is annál megnyugtatóbb este , mint amikor kezemben egy ilyen, vagy ehhez hasonló istenien fűszeres, frissen sült péksütivel, egy meleg, puha pléddel betakarózva, karácsonyi zenéket hallgatva elmerülök saját gondolataimban.
A hangolódás abszolút kedvenc péksüteménye lehet ez a darab, hiszen az édes-fűszeres tekercsek már az illatukkal otthonunkba csalogathatják a karácsony meghitt békességét.
Ezzel a poszttal kívánok nektek kellemes, stresszmentes, örömteli készülődést! 🙂
Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):
A tésztához:
- 450 g finomliszt
- 20 g friss élesztő
- 160 ml langyos tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
- 140 g puha vaj
- nagy csipet só
A töltelékhez:
- 160 g puha vaj
- 700 g megtisztított, felkockázott alma
- 70 g nádcukor
- 1 evőkanál fehéj
A csigák lekenéséhez:
- 1 tojás
Receptötlet: innen
Elkészítés:
- A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy tálba mérjük a lisztet, a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást,valamint a puha vajat.
- Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges adhatunk hozzá plusz lisztet, vagy ha kicsit szárazabb, langyos tejet.
- Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Miközben a tészta kel elkészítjük a tölteléket. Ehhez két evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. Hozzákeverjük a felkockázott almát, és hagyjuk néhány percig párolódni (ne főzzük szét az almát). Tűzről levéve hozzákeverjük a maradék cukrot és a fahéjat.
- A megkelt tésztát 35×45 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Egyenletesen megkenjük a puha vajjal, majd elterítjük rajta a párolt, fahéjas almát.
- Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
- Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
- Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
- A sütőt 180 °-ra előmelegítjük.
- A megkelt csigákat lekenjük tojással.
- Az előmelegített sütőben körülbelül 25-35 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!








Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: