Ízből tíz

Fahéjas-almás tekercsek

img_8721

Az otthon nyugalma nekem mindig is sokat jelentett. Az évnek ebben, a számomra már “túl nyüzsgő”  szakában, pedig különösen.  Nincs is annál megnyugtatóbb este , mint amikor kezemben  egy ilyen, vagy ehhez hasonló istenien fűszeres, frissen sült péksütivel, egy  meleg, puha pléddel betakarózva, karácsonyi zenéket hallgatva elmerülök saját gondolataimban.  

A hangolódás abszolút kedvenc péksüteménye lehet ez a darab, hiszen az édes-fűszeres tekercsek már az illatukkal otthonunkba csalogathatják a karácsony meghitt békességét. 

Ezzel a poszttal kívánok nektek kellemes, stresszmentes, örömteli készülődést! 🙂

img_8718 img_8720

 

image1-1

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

A tésztához:

  • 450 g finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 160 ml langyos tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás
  • 140 g puha vaj 
  • nagy csipet só

A töltelékhez:

  • 160 g puha vaj
  • 700 g megtisztított, felkockázott alma
  • 70 g nádcukor
  • 1 evőkanál fehéj

A csigák lekenéséhez:

  • 1 tojás

Receptötlet: innen

img_8740 img_8743

img_8747

Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást,valamint a puha vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges adhatunk hozzá plusz lisztet, vagy ha kicsit szárazabb, langyos tejet.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Miközben a tészta kel elkészítjük a tölteléket. Ehhez két evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. Hozzákeverjük a felkockázott almát, és hagyjuk néhány percig párolódni (ne főzzük szét az almát). Tűzről levéve hozzákeverjük a maradék cukrot és a fahéjat. 
  6. A megkelt tésztát 35×45 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a puha vajjal, majd elterítjük rajta a párolt, fahéjas almát.
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 180 °-ra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben körülbelül 25-35 perc alatt aranyszínűre sütjük.

    Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!