Valami igazán gazdag, csokoládés, ám egyáltalán nem émelyítő édességre vágytam. TG a habos-babos desszertekért rajong inkább (bár mostanában már ő is kezd elpártolni tőlük), de én egyértelműen a tartalmasabb, mélyebb ízvilágú édességekre szavazok. A rum zamatát viszont mindeketten imádjuk a süteményekben, így ez a csokoládétorta nekünk lett kitalálva. (Jó, Tg kapott mellé egy nagy adag tejszínhabot is 🙂 )
A torta egyébként leginkább egy tömörebb szerkezetű brownie-hoz hasonlít, ám ez nem azt jelenti, hogy száraz, fojtós lesz a végeredmény. Sőt, egy igazán szaftos, brutálisan csokis süti, amit a gesztenye és a rum íze még ellenálhatatlanabbá tesz, és egyben igazán őszies hangulatot is kölcsönöz a tortánknak.
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
- 430 g gesztenyepüré
- 125 g puha vaj
- 1 teáskanál vanília kinvonat
- 1,5 evőkanál sötét rum
- 6 nagy méretű tojás, szétválasztva
- 250 g étcsokoládé
- nagy csipet só
- 2 evőkanál kristálycukor
- fél tonkabab reszelve (opcionális)
Recept: Nigella Lawson- Hogyan váljunk házi istennőkké
Elkszítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A gesztenyemasszát kikeverjük a vajjal, a sóval, a vanília kivonattal, a rummal, a tonkababbal (ha használunk), majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott csokoládét. Az egészet jól elkeverjük.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot.
- A habot három részletben, óvatosan a gesztenyés-csokoládés masszánkhoz keverjük.
- Az egészet a tortaformába öntjük (amit előtte sütőpapírral kibélelünk), 45 perc alatt készre sütjük.
- A formában hagyjuk hűlni 15 percet, majd kiborítjuk. Tálalás előtt a tetejét meghintjük porcukkorra. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: