Néhány perccel múlt éjfél. Most szántam rá magam ennek a receptnek a megírására, pont most, az éjszaka kellős közepén. Többször sütis posztot biztosan nem fogok ilyen későn írni, mert ahogy a képeket nézegettem és válogattam, annyira megéheztem, hogy most erősen vissza kell magam fogni, hogy ki ne menjek a konyhába a tegnapi torta maradékait elpusztítani. 🙂
Ez a kalács, eredeti nevén povitica, a horvátok csokoládés- diós kelt tésztája, amit hagyományosan karácsonykor készítenek. Itt találkoztam vele először, és amint megláttam, tudtam, hogy elkészítésével nem fogom megvárni az ünnepeket. Egyből neki is álltam dagasztani. Tökéletes vasárnapi uzsonna lett belőle.
És még néhány kedvenc kelt tészta receptem:
Rumos-kókuszos-csokoládés kalács
Svéd kardamomos-fahéjas csavart csiga
Hozzávalók (egy kalácshoz):
A tésztához:
- 120 ml tej
- 50 g kristálycukor
- 12 g friss élesztő (vagy 4 g szárított)
- 280 g finomliszt
- 40 g vaj
- 1/2 teáskanál só
- 1 nagy méretű tojás
- 1 rúd vanília kikapart magjai
A töltelékhez:
- 280 g darált dió
- 60 ml tej
- 80 g vaj
- 1 tojássárgája
- 100 g porcukor
- fél teáskaál őrölt kardamom (opcionális)
- 2 evőkanál kakaópor
A kalács tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
- A langyos tejben elkavarunk egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy tálba mérjük a lisztet, a maradék cukrot, és a sót, összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a vaníliarúd kikapart magjait, valamint az olvasztott vajat.
- Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
- Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Közben a töltelékhez a darált dióhoz adjuk a porcukrot, az olvasztott vajat, a tejet, a tojássárgáját, a kardamomot és a kakaóport. Az egészet alaposan összekeverjük.
- A megkelt tésztát kettévágjuk, és két 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel.
- Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
- Az így feltekert tésztát U alakban a sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük, a másik tésztát az előzőre helyezzük szintén U alakban. Szépen össze fognak sülni a sütőben
- A tészta tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk 1 evőkanál kristálycukorral.
- Letakarva 20-25 percig pihentetjük.
- A sütőt 180 °-ra előmelegítjük.
- Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 160 °C-ra, így további 30-40 percig sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: