Gazpacho
Nincs is jobb, mint a friss, édes, zamatos paradicsomokból elkészíteni ezt az egyszerű receptet. Ilyenkor nyáron nálunk a hideg levesek mennek, olyanok, amikhez még nagyon a tűzhelyet sem kell begyújtani. Ez a gazpacho is ezen levesek közül való. Főzni nem kell, csak aprítani egy kicsit, a botmixer vagy a turmixgép pedig elvégzi helyettünk a munka legnagyobb részét. Tavaly ugyan már került fel a blogra gazpacho, egy görögdinnyés változat (hm…, mennyire finom is az), de gondoltam jó ha az eredetit is lejegyzem ide! 🙂
Hozzávalók:
- 70 dkg paradicsom
- 2 közepes méretű fürtös uborka
- 1 kápia paprika
- 2 szál szárzeller
- 1 csokor újhagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 2-3 szelet szikkadt kenyér belseje, kockára vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanál vörösborecet
- só, frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
- 2-3 szelet kenyér héja (amit a levesbe nem tettünk bele)
- olívaolaj
Elkészítés:
- A zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk, majd egy nagy tálba tesszük.
- A felaprított újhagymát, a reszelt fokhagymát, valamint a kenyérdarabokat a zöldségekhez adjuk. Meglocsoljuk a vörösborecettel, az olívaolajjal, sózzuk, bőven borsozzuk, majd az egészet alaposan összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk.
- Ezután turmixgéppel az egészet pépesítjük. Annyi vízzel hígítjuk, amivel elérjük a kívánt állagot. ( Mi sűrűbben szeretjük.) A végén kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk vagy adjunk hozzá még ecetet.
- Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott kenyérhéjat, amit a tálaláskor a levesre halmozunk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂