Töltsük fel a kamrapolcokat: levendulás áfonylekvár

Tavaly készítettünk először áfonyalekvárt, és olyan isteni lett, hogy idén sem akartam kihagyni.

A gyümölcs egy részét natúran, a másik felét levendulásan főztem be. A levendula-áfonya kombináció igazán különleges, nem kell aggódni, nem lesz a lekvár szappan ízű, a virág zamata éppen csak kiérződik.

Igaz, hogy a lekvárokat még a héten elején főztem, de már három üveggel el is fogyott. Ettük palacsintával, egyszerűen görög joghurtba és zabkásába keverve is. Mindenhogy isteni, egyszerűen nem lehet megunni. 

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Az áfonyát alaposan megmossuk, majd egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a levendulavirágot és a citromsavat, közepes lángon elkezdjük főzni. A levendulavirágot nem muszáj muszlin kendőbe csomagolni, simán belekeverhetjük a lekvárba, én azért készítettem így, mert a levendula íze így is szépen kijön, és evéskor nem harapunk rá a levendulavirágokra.
  2.  Amikor levet eresztett, és kissé megpuhult az áfonya, belekeverjük a zselésítőt, ezzel 5 percig rotyogtatjuk.
  3. Hozzákeverjük a cukrot, további 5 percig főzzük. 
  4. Az elkészült lekvárt megkóstoljuk, ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot. A levendulát eltávolítjuk.  Még forrón a sterilizált üvegekbe töltjük.
  5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »