Ízből tíz

Töltött cukkini mascarponés-kapros csirkével, basmati rizzsel, tetején füstölt sajttal

IMG_6492 (2)

Töltött cukkinit elég ritkán szoktam készíteni, de már napok óta ezt az ételt kívántam. Így született meg a fejemben ez  a kánikulához tökéletesen passzoló, nyárias ízvilágú változat, amiben a friss kapor és citrom tökéletes párost alkot a krémes mascarponéval. Hús nélkül, dupla mennyiségű rizzsel készítve is szuper lehet.

IMG_6489 (2) IMG_6494 (2)

IMG_6487 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 fej sonkahagyma  (1 fej vöröshagymával helyettesíthető)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 g friss gyömbér
  • 60 dkg csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • 7 púpos evőkanál mascarpone
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 citrom reszelt héja
  • néhány facsarásnyi citromlé
  • 3 evőkanál olaj
  • 120 g basmati rizs
  • 10 dkg füstölt sajt, reszelve

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • fél csokor kapor

IMG_6505 (2)

Elkészítés:

  1. A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. 
  2. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  3. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  4. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellet készre sütjük.
  5. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a felaprított kaprot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a megfőtt rizst. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még ilyenkor  sózhatjuk.
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
  9. A tejfölt kikeverjük a felaprított kaporral és a sóval. A kész cukkiniket a kapros tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6507 (2)

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!