Töltött cukkinit elég ritkán szoktam készíteni, de már napok óta ezt az ételt kívántam. Így született meg a fejemben ez a kánikulához tökéletesen passzoló, nyárias ízvilágú változat, amiben a friss kapor és citrom tökéletes párost alkot a krémes mascarponéval. Hús nélkül, dupla mennyiségű rizzsel készítve is szuper lehet.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 2 fej sonkahagyma (1 fej vöröshagymával helyettesíthető)
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 g friss gyömbér
- 60 dkg csirkemell filé
- só, frissen őrölt bors
- 7 púpos evőkanál mascarpone
- 1 nagy csokor kapor
- 1 citrom reszelt héja
- néhány facsarásnyi citromlé
- 3 evőkanál olaj
- 120 g basmati rizs
- 10 dkg füstölt sajt, reszelve
A tálaláshoz:
- 200 g tejföl
- fél csokor kapor
- só
Elkészítés:
- A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük.
- A csirkemellet apró kockákra vágjuk.
- A hagymát, fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk.
- Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellet készre sütjük.
- A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a felaprított kaprot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a megfőtt rizst. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még ilyenkor sózhatjuk.
- A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
- Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
- 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
- A tejfölt kikeverjük a felaprított kaporral és a sóval. A kész cukkiniket a kapros tejföllel tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: