Ízből tíz

Vaníliás egres-eper crumble házi bodzafagyival

IMG_6132 (2)

Igen-igen, tudom, hogy már javában dübörög a meggy és a cseresznye szezonja, az eperé pedig már lassan leáldozóban, de ezzel a recepttel még adós vagyok nektek. 

 Az örök kedvenc morzsasütit most a köszméte- eper párosa, valamint a hozzá kínált bodzafagyi teszi igazán különlegessé. A szezonális gyümölcsök mindegyikéből elkészíthető, erősen ajánlott páros a sárgabarack levendulával és a megy kardamommal! 🙂

IMG_6107 (2) IMG_6120 (2)

IMG_6088 (2)

Hozzávalók:

A morzsasütihez:

  • 40 dkg egres
  • 60 dkg eper
  • 80 g cukor 
  • 1 csapott evőkanál keményítő
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 9 dkg liszt
  • 9 dkg zabpehely
  • 9 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só

A fagylalthoz:

  • 3,5 dl bodzaszörp
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • csipet só

IMG_6146 (2)

Elkészítés:

  1. A fagylalthoz a tejet a tejszínnel és a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.
  2. Közben a tojások sárgáját a bodzaszörppel kikeverjük.
  3. A tűzről lehúzzuk a tejes-tejszínes keveréket, hozzáadjuk a bodzás tojássárgáját. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. 
  4. Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
  5. A morzsasütihez az egrest és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. Az egrest a vaníliarúddal és a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.
  6. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  8. Egy piteformába öntjük az epres-egreses tölteléket, megszórjuk a morzsával, és 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. 
  9. Az elkészült crumble-t a bodzafagyival tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!