Igen-igen, tudom, hogy már javában dübörög a meggy és a cseresznye szezonja, az eperé pedig már lassan leáldozóban, de ezzel a recepttel még adós vagyok nektek.
Az örök kedvenc morzsasütit most a köszméte- eper párosa, valamint a hozzá kínált bodzafagyi teszi igazán különlegessé. A szezonális gyümölcsök mindegyikéből elkészíthető, erősen ajánlott páros a sárgabarack levendulával és a megy kardamommal! 🙂
Hozzávalók:
A morzsasütihez:
- 40 dkg egres
- 60 dkg eper
- 80 g cukor
- 1 csapott evőkanál keményítő
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 9 dkg liszt
- 9 dkg zabpehely
- 9 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- csipet só
A fagylalthoz:
- 3,5 dl bodzaszörp
- 3,5 dl tejszín
- 1 dl tej
- 4 tojássárgája
- csipet só
Elkészítés:
- A fagylalthoz a tejet a tejszínnel és a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.
- Közben a tojások sárgáját a bodzaszörppel kikeverjük.
- A tűzről lehúzzuk a tejes-tejszínes keveréket, hozzáadjuk a bodzás tojássárgáját. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik.
- Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
- A morzsasütihez az egrest és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. Az egrest a vaníliarúddal és a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.
- A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy piteformába öntjük az epres-egreses tölteléket, megszórjuk a morzsával, és 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.
- Az elkészült crumble-t a bodzafagyival tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: