Végre itt a jó idő, ami nálunk egyet jelent a házi fagylaltok, sorbetek készítésével. Én és TG a gyümölcsös-jeges fagyikért rajongunk, így most ezzel a hűsítő, friss epres-bodzás granitával indítottuk el az itthoni fagyiszezont.
Egyébként a jégkása műfaj eléggé magával tudja ragadni az embert , ha egyszer kipróbáljátok, onnantól nincs megállás, ugyanis minimális belefektetett munkával, isteni, jeges finomságot készíthetünk, ami a bolti változatokat magasan túlszárnyalja. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, sőt a mi nagy kedvencünk a kávés jégkása, amit ha tejjel felöntünk máris kész a házi jeges kávé. Ennek a receptjét is hozom hamarosan.
Ez az epres változat a közelgő gyermeknapra is tökéletes, garantáltan minden lurkó imádni fogja! 🙂
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 200 ml víz
- 130 g cukor (persze ez függ az eper édességétől, az enyém picit savanykásabb volt)
- 5-6 darab nagy bodzavirág
- frissen facsart citromlé (ízlés szerint, én egy egészet belefacsartam)
- csipet só
Elkészítés:
- A vizet a cukorral és a bodzavirágokkal együtt egy lábasba tesszük, közepes lángon felforraljuk. A tűzhelyről levéve fedőt teszünk rá, majd 20 percig hűlni hagyjuk, ezalatt a bodza ízét is átveszi a szirup.
- Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és turmixgépben pürésítjük, hozzáadjuk a csipet sót.
- A szirupot leszűrjük, majd az eperpüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlevet keverünk hozzá.
- Egy lapos edénybe átöntjük, fagyasztóba tesszük. 2 óránként kivesszük, és villával kicsit felkapargatjuk. Ha nagyon megszilárdulna, tálalás előtt 15 perccel vegyük ki, és ezután lazítsuk fel a villával.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: