Hideg gyömbéres rebarbara-krémleves

Emlékszem 2010 nyarán Nigella egyik könyvét lapozgatva találtam egy muskotályos-mascarponés pitét, tetején puhára főtt, csodaszép rózsaszín rebarbarával. Mondanom sem kell, hogy azonnal ki szerettem volna próbálni. Akkoriban még vidéken egyáltalán nem lehetett rebarbarát kapni, de szerencsére nagyszüleim kertjében ( a “Szőlőben”) volt két nagy rebarbara bokor, így innentől már gyerekjáték volt elkészíteni. Erre azért emlékszem ennyire pontosan, mert ekkor ettem először ebből a zöldségből. És már az első falatnál tudtam, hogy a rebarbara az egyik nagy kedvencem lesz hosszú évekig. Így is lett, még mindig imádon a fanyar zamatát, ízét, és minden évben várom a májust, mikor megjelennek az első rebarbarák.

Ezt a receptet, ami az egyik kedvenc hideg levesem, már jó néhányszor elkészítettem, általában eperrel párosítva, de így önmagában csak rebarbarából készítve is szuper. A kókusztejes változattal most kísérleteztem először, de egyáltalán nem bántam meg, nagyon szerettük. Ha valakinek nem lenne otthon, sima habtejszínnel is kiválóan működik. 🙂

Hozzávalók (4-5 személyre):

Tálaláshoz:

Elkészítés:

  1. A megtisztított, felaprított rebarbarát felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd felstesszük főni.
  2. Néhány perc alatt puhára főzzük a rebarbarát.
  3. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, hogy selymes állaga legyen.
  4. Ekkor még melegen belekeverjük a cukrot/mézet (közben kóstolgassuk, hogy jó-e), valamint a tejszínt vagy a kókusztejet. Végül néhány csepp citromlével ízesítjük.
  5. Tegyük a hűtőbe néhány órára.
  6. A vaníliás tejfölhöz keverjük a tejfölt a porcukorral, valamint a vanília kivonattal. 
  7. Tálaláskor halmozzunk a levesre egy-két kanál vaníliás tejfölt, majd szórjuk meg pirított kókuszchips-szel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »