A törökmogyorót igazán szeretem, de ami a Nutellát illeti, ritkán kerül a bevásárlólistámra. Házi mogyorókrémet már készítettem, na az egy egészen más kategória (abban van bővel mogyoró és nincs agyon cukrozva) . Na de akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért is használom ehhez a recepthez a bolti változatot. A válasz nagyon egyszerű. Megfelelően alkalmazva sütikben szuperül működik, mert hiányosságai nagyon jól kompenzálhatók ( mogyoró hozzáadásával és azzal, hogy az édességhez nem adunk plusz cukrot).
A receptre egyébként az egyik kedvenc édességes könyvemben, a Hogyan váljunk házi istennőkké-ben találtam, és már nagyon régen bejelöltem kipróbálásra, mert Nigella is ódákat zengett róla. Nem túlzott, ez a torta tényleg fantasztikus. Míg Nigella a tetejére egy étcsoki ganache-t álmodott meg, én egy krémesen lágy kávékrémet halmoztam a mogyorótorta közepére.
Az elkészítése rém egyszerű, leendő ” házi istennők” is bátran álljanak neki! 🙂
Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):
A tortához:
- 3 nagy tojás szétválasztva
- 65 g puha vaj
- 200 g Nutella
- 1,5 evőkanál barna rum
- 50 g darált törökmogyoró
- 50 g étcsokoládé, megolvasztva
- nagy csipet só
A kávés mascarponekrémhez:
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 2 teáskanál instant kávé
- 2 evőkanál nádcukor
A tetejére:
- 100 g pirított, egész törökmogyoró
Receptötlet: Nigella Lawson- hogyan váljunk házi istennőkké
Elkészítés:
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- Egy nagy tálban a Nutellát kikeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a darált mogyorót, a nagy csipet sót, a rumot, valamint a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt étcsokoládét.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben, óvatosan a Nutellás alapba forgatjuk.
- A keverékünket a tortafomába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krémhez a tejszínben elkavarjuk a kávét és a cukrot, majd a mascarponéhez öntjük. Addig keverjük kézi habverővel, amíg kellőképp sűrűvé nem válik, de ügyeljünk, nehogy túlverjük. Krémesen lágy krémet kell kapnunk, aminek van tartása.
- A kihűlt tortát egy tortatálra vagy tálcára tesszük, megkenjük a krémmel, végül pedig megszórjuk a pirított mogyoróval.
- Azonnal tálalhatjuk, de ha nem fogyasztjuk rögtön, tegyük hűtőbe, nehogy a krém “megolvadjon”.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Szia! Igen, a hideg tejszínben kell elkavarni, addig, amíg fel nem oldódik teljesen!
Szia, azt szeretném kérdezni, hogy az instant kávét hidegen keverted a tejszínhez? Köszönöm 🙂