Vaníliakrémes profiterol sós karamellával
Tegnap a Serpenyő Virtuóz Blog vendégbloggere voltam, és ezekkel a fantasztikusan finom profiterolokkal készültem.
A hagyományostól picit eltérve nem csokiszósszal, hanem sós karamellával locsoltam meg a fánkok tetejét, ami szerintem sokkal jobban passzol, mind ízben, mind pedig textúrában a krémesen lágy, vaníliás profiterolokhoz. Annyira addiktív, hogy rögtön dupla adaggal indítsatok! A krémből lehet egy kis adag maradni fog, de szerintem senkinek sem fog gondot okozni önmagában elfogyasztani.
A bejegyzésemet itt megtekinthetitek, plusz egy kicsit rólam is olvashattok. 🙂
Hozzávalók (körülbelül 35-40 darabhoz):
Az égetett tésztához:
- 300 g finomliszt
- 500 ml víz
- 125 g vaj
- 5 g só
- 7 darab közepes méretű tojás
Vaníliás krémhez:
- 7 dl teljes tej (3,5%-os)
- 60 g kukoricakeményítő
- 120 g kristálycukor
- 2 rúd vanília
- 9 tojássárgája
- csipet só
- 70 g vaj
A sós karamellhez:
- 80 g kristálycukor
- ¼ teáskanál só
Elkészítés:
- Először a vaníliás krémet készítjük el. Ehhez a tejet a vaníliarudak kikapart magjaival és a sóval forráspontig melegítjük.
- A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a kukoricakeményítőt, ezzel is kikeverjük.
- A tojássárgájás keverékhez öntjük a felmelegített tejet, alaposan elkeverjük.
- Az egészet visszaöntjük a lábasba, majd kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, a vajat is belekeverjük.
- A krém tetejére folpackot helyezünk, így nem bőrösödik meg a teteje, míg elkészítjük az égetett tésztát.
- A tésztához egy lábasba tesszük a vajat, a vizet, a sót, valamint a cukrot. Felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a lisztet, és egy fakanállal gyorsan összekeverjük.
- Visszatesszük a tűzre, és erőteljesen összedolgozzuk a masszát, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- Lehúzzuk a tűzről, és gépi habverővel egyesével adagolva belekeverjük a tojásokat.
- Amikor a tészta kissé kihűlt, sima csőrű nyomózsákba töltjük.
- A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük.
- A tésztából 4-5 cm átmérőjű fánkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire.
- Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
- A fánkocskákat teljesen kihűtjük.
- A vaníliás krémet vékony csőrű habzsákba töltjük, majd a fánkok oldalába beleszúrjuk a habzsák csőrét, és megtöltjük a tésztákat.
- A sós karamellhez a cukrot a sóval egy serpenyőbe tesszük, és megkaramellizáljuk. Még folyós állapotában megöntözzük vele a profiterolok tetejét. Ezt a műveletet érdemes szilikonos sütőpapírra helyezett fánkocskákon kivitelezni, mert így könnyebb dolgunk lesz a takarításnál.
- Megvárjuk, amíg a karamell megszilárdul, és már fogyaszthatjuk is.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!