Ízből tíz

Skót tojás

IMG_4083 (2)

Újabb receptötlet húsvétra. Ezúttal az angolszász területeken elterjedt skót tojás receptjét hoztam el nektek, ami tulajdonképpen fűszeres darát húsba töltött főtt tojás, kirántva. Elsőre furcsának tűnhet kirántani egy tojással töltött fasírtot, de ha egyszer elkészíti az ember garantáltan kitúrja a helyéről a klasszikus Stefánia szeletet.

Heston Blumenthal otthon című könyvében található receptből dolgoztunk Danival, némi módosítással.  

A “séfzseni” gribiche mártást javasol hozzá, ami a tartárhoz hasonló, de szuperül passzol hozzá a tavaszi, zöldfűszeres krumplisaláta is. Mi most ez utóbbival ettük, de húsvétra elkészítjük a Heston által említett mártást is! 🙂

IMG_4079 (2)

Hozzávalók (8 darab tojáshoz):

  • 8 közepes méretű tojás
  • 500 g darált sertéshús (zsírosabb fajta)
  • 1 teáskanál finomra vágott kakukkfű
  • körülbelül 45 g édeskés amerikai mustár (erősen ízlés kérdése)
  • 1/2 teáskanál Cayenne-bors
  • 1 csokor finomra vágott metélőhagyma
  • frissen őrölt bors

A panírozáshoz:

  • liszt
  • 2 tojás
  • durva szemű zsemlemorzsa, legjobb a panko morzsa

IMG_4082 (2)

 

Elkészítés:

  1. A tojásokat forrásban lévő vízben körülbelül 6 percig főzzük (ekkor a tojások belseje még lágy marad). Hideg vízbe tesszük a megfőtt tojásokat, hűlni hagyjuk.
  2. Ha kihűltek folyóvíz alatt (így könnyebben lejön a héja) meghámozzuk. A tojásokat félretesszük.
  3. A darált húshoz hozzáadjuk a kakukkfüvet, a mustárt, a snidlinget, a Cayenne-borsot, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. 
  4. Alaposan összekeverjük a húst a fűszerekkel. Érdemes ilyenkor egy kis darabbal próbasütést készíteni, hogy megfelelő-e az ízesítés. A masszát 8 egyforma adagra osztjuk, belőlük kis gombócokat formálunk.
  5. A darált hús adagokat két folpack közé helyezve egyenként kör alakúra lapítjuk.
  6. Közepükbe helyezünk egy-egy tojást, majd a hússal alaposan beburkoljuk. A húsba csomagolt tojásokat 30 percre a hűtőbe tesszük.
  7. Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk.
  8. A hűtőből kivett tojásokat a szokásos módon bepanírozzuk, majd forró olajban aranyszínűre sütjük. Azonnal tálaljuk. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!