Íme, a bazsalikom pestós kalács édes változata, most épp levendulás-áfonyalekváros töltelékkel.
A tésztáját egyébként nem kell feltétlenül megtölteni, használhatjuk egyszerű alap kalácstésztaként is, nekem nagyon bejön, mert igazán puha, még másnap is, és egyáltalán nem “fojtós”.
Az utóbbi időben ez a kör alakú formázás nagyon megtetszett, hihetetlenül egyszerű és nagyon mutatós. De nem kell ehhez ragaszkodni, ha nektek más a kedvencetek. Sima hármas fonással is tökéletes lesz a végeredmény.
Még a napokban hozok egy gazdag,fűszeres,édes angol húsvéti kalácsot, a hot cross bun-t, ami a személyes kedvencem! 🙂
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
- 500 g finomliszt
- 7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
- 80 ml étolaj
- 60 ml méz
- 160 ml langyos víz
- 2 közepes méretű tojás
- 1 nagy csipet só
- 320 g áfonyalekvár
- 1 teáskanál szárított levendulavirág
- + 1 sárgája a kenéshez
Elkészítés:
- A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos vízben), a mézet, az olajat, a langyos vizet, valamint a tojásokat.
- Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
- Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a rövidebbik oldalánál kezdve négy hosszú téglalappá vágjuk.
- Az így kapott “csíkok” mindegyikét megkenjük 80 g áfonyalekvárral, és megszórjuk negyed teáskanál levendulavirággal, majd egyesével feltekerjük.
- A feltekert rudakból, az itt látható módon kör alakban formázott fonatot készítünk.
- Az megformázott kalácsot sütőpapírral bélelt 26-cm-es tortaformába helyezzük.
- Konyharuhával letakarva ismét duplájára kelesztjük.
- A sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
- Ha megkelt, lekenjük tojássárgával, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: