Ízből tíz

Narancsos-mézes-túrós sajttorta

IMG_3651 (2)

Az egyszerű, de nagyszerű kategóriás desszertek sorát bővíti ez a recept. Összeállítani tíz percünkbe se telik, de garantált, hogy az elfogyasztása is körülbelül ennyi időt vesz majd igénybe.

A klasszikus citrom-túró duóban a citrom szerepét  most a narancs váltja fel, ami szintén szuperül működik a túróval. A  méz és a narancsvirágvíz pedig igazán egzotikus, keleties hangulatot kölcsönöz a tortánknak.

A vízfürdős technika senkit ne tántorítson el, mert nem egy bonyolult művelet, mindössze csak annyira figyeljük oda, hogy tényleg jól bugyoláljuk be a tortaformánkat. Nem érdemes kispórolni ezt a lépést, mert a módszernek köszönhetően a sajttorta állaga sokkal bársonyosabb, krémesebb lesz.

A megadott mennyiségek kis tortához elegendőek, ha duplázzuk a mennyiségeket, akkor az egy normál, 26-cm-es tortaformához elég.

IMG_3685 (2) IMG_3648 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 120 g zabkeksz
  • 60 g vaj, megolvasztva

A krémhez:

  • 200 g félzsíros tehéntúró
  • 200 g mascarpone vagy Philadelphia krémsajt
  • 50 g méz
  • 1 evőkanál kristálycukor (ha édesebben szeretjük több)
  • 2 nagy tojás
  • 2 nagy tojássárgája
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz (elhagyható)
  • néhány csepp citromlé
  • csipet só

IMG_3657 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszet konyhai aprítóban morzsává törjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
  2. A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
  3. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  5. A krémhez a túrót simára keverjük a mascarponéval. Kézi vagy gépi habverő segítségével hozzákeverjük a mézet, a cukrot, a sót, a narancs reszelt héját, a vanília kivonatot, a narancsvirágvizet, a citromlevet , a tojásokat, valamint a tojássárgákat.
  6. 1,5-2 liter vizet felforralunk.
  7. A tortaformát kivesszük a hűtőből, majd vastag alufóliával becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is jól befedje, majd becsomagoljuk egy újabb réteg alufóliába. 
  8. A bebugyolált tortaformát egy magas falú sütőtepsire helyezzük, majd a tortaforma köré öntjük a felforralt vizet úgy, hogy a víz körülbelül a forma magasságának feléig érjen.
  9. Az előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük.
  10. Akkor jó, ha a közepe még kissé remeg, nem teljesen szilárd.
  11. Ha kész, kivesszük a vízből, és a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. 

IMG_3670 (2)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!