Az egyszerű, de nagyszerű kategóriás desszertek sorát bővíti ez a recept. Összeállítani tíz percünkbe se telik, de garantált, hogy az elfogyasztása is körülbelül ennyi időt vesz majd igénybe.
A klasszikus citrom-túró duóban a citrom szerepét most a narancs váltja fel, ami szintén szuperül működik a túróval. A méz és a narancsvirágvíz pedig igazán egzotikus, keleties hangulatot kölcsönöz a tortánknak.
A vízfürdős technika senkit ne tántorítson el, mert nem egy bonyolult művelet, mindössze csak annyira figyeljük oda, hogy tényleg jól bugyoláljuk be a tortaformánkat. Nem érdemes kispórolni ezt a lépést, mert a módszernek köszönhetően a sajttorta állaga sokkal bársonyosabb, krémesebb lesz.
A megadott mennyiségek kis tortához elegendőek, ha duplázzuk a mennyiségeket, akkor az egy normál, 26-cm-es tortaformához elég.
Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):
A kekszes alaphoz:
- 120 g zabkeksz
- 60 g vaj, megolvasztva
A krémhez:
- 200 g félzsíros tehéntúró
- 200 g mascarpone vagy Philadelphia krémsajt
- 50 g méz
- 1 evőkanál kristálycukor (ha édesebben szeretjük több)
- 2 nagy tojás
- 2 nagy tojássárgája
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 2 teáskanál narancsvirágvíz (elhagyható)
- néhány csepp citromlé
- csipet só
Elkészítés:
- A kekszet konyhai aprítóban morzsává törjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
- A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
- Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A krémhez a túrót simára keverjük a mascarponéval. Kézi vagy gépi habverő segítségével hozzákeverjük a mézet, a cukrot, a sót, a narancs reszelt héját, a vanília kivonatot, a narancsvirágvizet, a citromlevet , a tojásokat, valamint a tojássárgákat.
- 1,5-2 liter vizet felforralunk.
- A tortaformát kivesszük a hűtőből, majd vastag alufóliával becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is jól befedje, majd becsomagoljuk egy újabb réteg alufóliába.
- A bebugyolált tortaformát egy magas falú sütőtepsire helyezzük, majd a tortaforma köré öntjük a felforralt vizet úgy, hogy a víz körülbelül a forma magasságának feléig érjen.
- Az előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük.
- Akkor jó, ha a közepe még kissé remeg, nem teljesen szilárd.
- Ha kész, kivesszük a vízből, és a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: