Kis lemaradásban vagyok ugyan, de azért még szerintem nem késtem el, ami a húsvéti recepteket illeti.
Hagyományostól ugyan eltérő recept, de érdemes kipróbálni ezt a bazsalikom pestóval töltött kalácsot is. Igazán különleges.
A tojáskrémmel tálalva, amit a zöldfűszerek és a savas kapribogyó, valamint csemegeuborka igazán frissé varázsol, egyszerűen tökéletes. A főtt sonka és a sárga túró mellett garantált, hogy ez is a húsvéti reggeli sztárja lesz.
Többek között egy igazán különleges, angol húsvéti csemege, a hot cross buns receptjét is elhozom nektek még az ünnepig! 🙂
Hozzávalók:
A kalácshoz:
- 500 g finomliszt
- 7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
- 80 ml étolaj
- 1 evőkanál méz
- 160 ml langyos víz
- 2 közepes méretű tojás
- 2 nagy csipet só
- 100 g bazsalikom pesto
- + 1 sárgája a kenéshez
A tojáskrémhez:
- 12 közepes méretű tojás
- 6 szál újhagyma
- 10-15 darab közepes méretű csemegeuborka (ízlés szerint)
- 2 evőkanál kapribogyó, leöblítve
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor kapor
- 6 evőkanál jó minőségű majonéz
- 6 evőkanál tejföl
- fél teáskanál dijoni mustár
- só, frissen őrölt bors
Tojáskrém recept: Hugh Fearnley-Whittingstall – River Cottage minden napra
Elkészítés:
Pestós kalács:
- A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos vízben), a mézet, az olajat, a langyos vizet, valamint a tojásokat.
- Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
- Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a rövidebbik oldalánál kezdve négy hosszú téglalappá vágjuk.
- Az így kapott “csíkok” mindegyikét megkenjük 25 g pestóval, majd egyesével feltekerjük.
- A feltekert rudakból, az itt látható módon kör alakban formázott fonatot készítünk.
- Az megformázott kalácsot sütőpapírral bélelt 26-cm-es tortaformába helyezzük.
- Konyharuhával letakarva ismét duplájára kelesztjük.
- A sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
- Ha megkelt, lekenjük tojássárgával, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Tojáskrém:
- A tojásokat keményre főzzük, héjukat letisztítjuk, majd durvára vágjuk.
- Felaprítjuk a csemegeuborkát, a kapribogyót, az újhagymát, a petrezselymet és a kaprot.
- Összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót és a borsot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
- Az elkészített kalács mellé kínáljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek