Rumos-kókuszos-csokoládés kalács
Mindig sokat töprengek, ha házilag készítek péksütit, hogy milyen ízesítésű legyen. Nem akarom, hogy unalmassá váljon, már amennyire a házi kelt tészta lehet unalmas.
Ez alkalommal Tg adta az ihletet, hiszen az egyik kedvence a Rum-Kokos, így a csokoládé-kókusz-rum trió lett a befutó. Aki szereti ezeket az ízeket, mindenképp készítse el, mert tuti visszatérő reggeli lesz. Nálunk igazi telitalálat volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 2 dl kókusztej
- 1 dl teljes tej
- 40 g vaj
- 40 g kókuszreszelék
- 1 tojássárgája
- 60 g kristálycukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 180 g puha, szobahőmérsékletű vaj
- 2 evőkanál rum
- 140 g porcukor
- 90 g kókuszreszelék
- 80 g olvasztott étcsokoládé
- csipet só
A tetejére:
Elkészítés:
- A langyos tejbe keverünk 1 evőkanál cukrot, majd a friss élesztőt belemorzsoljuk. Szobahőmérsékleten körülbelül tíz perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot és a kókuszreszeléket. Alaposan összekeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a kókusztejet, a puha vajat, valamint a tojássárgáját.
- Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
- Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A puha vajat habosra kavarjuk a porcukorral, a sóval.
- Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a kókuszreszeléket, ezekkel is összedolgozzuk.
- A megkelt tésztát 40×32 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
- Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd összefonjuk 3-4 szakaszban.
- Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
- Megkenjük a tetejét tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!