Rumos-kókuszos-csokoládés kalács

Mindig sokat töprengek, ha házilag készítek péksütit, hogy milyen ízesítésű legyen. Nem akarom, hogy unalmassá váljon, már amennyire a házi kelt tészta lehet unalmas.

Ez alkalommal Tg adta az ihletet, hiszen az egyik kedvence a Rum-Kokos, így a csokoládé-kókusz-rum trió lett a befutó. Aki szereti ezeket az ízeket, mindenképp készítse el, mert tuti visszatérő reggeli lesz. Nálunk igazi telitalálat volt.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe keverünk 1 evőkanál cukrot, majd a friss élesztőt belemorzsoljuk. Szobahőmérsékleten körülbelül tíz perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot és a kókuszreszeléket. Alaposan összekeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a kókusztejet, a puha vajat, valamint a tojássárgáját.
  4. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  5. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  6. Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A puha vajat habosra kavarjuk a porcukorral, a sóval. 
  7. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a kókuszreszeléket, ezekkel is összedolgozzuk.
  8. A megkelt tésztát 40×32 cm-es téglalappá nyújtjuk. 
  9. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  10. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd  összefonjuk 3-4 szakaszban.
  11. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  12. Megkenjük a tetejét tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.
  13. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »