Ízből tíz

Fahéjas-diós csiga

IMG_3448 (2)

Véleményem szerint házilag péksütit sütni és dagasztani a világ egyik legjobb dolga, legalább annyira, mint házi tésztát gyúrni.  Az utóbbit viszonylag ritkán sikerül megejtenem, de  kelt tészta hetente egyszer biztosan készül nálunk. TG nagy dió fan (nem mellesleg én is imádom), így most a diós csigára esett a választásom, természetesen sok fahéjjal.

Az ízesítésről természetesn mindenki maga dönthet, ki-ki ízlése szerint. A fahéjat akár el is hagyhatjuk, helyette narancshéjat, kardamomot, a bevállalósabbaknak és a keleti ízek kedvelőinek pedig a narancsvirágvizet javaslom.

IMG_3405 (2)IMG_3458 (2)

 

 

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

 A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj 

A töltelékhez:

  • 180 g puha vaj
  • 160 g porcukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 200 g darált dió
  • 1 púpos teáskanál fahéj

 A kenéshez:

  • 1 tojás 

IMG_3453 (2)

 

Elkészítés: 

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
  6. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval.
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 190 °-ra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_3443 (2)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!