Ez a leves a toszkán ribollita Yotam Ottolenghi által lejegyzett változata. A ribollita tulajdonképpen egy különböző zöldségekkel készülő kenyérleves, ami inkább egytálételnek tekinthető, hiszen igazán laktató és tartalmas étek. Ízlésünknek megfelelően hagyhatjuk sűrűbbre, illetve picit levesesebbre is. De zöldségek tekintetében sincs megkötve a kezünk. Csicseriborsó helyett a bab is tökéletes választás, és a vadkáposzta félék (kelkáposzta, fodros kel, fejes káposzta) is szuperül passzolnak hozzá.
Az efféle leveseket én leginkább az őszi és téli időszakban szeretem fogyasztani, akkor, amikor kint minden szürke és hideg, hiszen egycsapásra megidézhetjük velük a napsütést és a melegséget. Jelen receptben azt hiszem a bazsalikom zamata gondoskodik minderről.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes fej édeskömény
- körülbelül 100 ml olívaolaj
- 2 nagy sárgarépa
- 3 szál szárzeller
- 250 ml száraz fehérbor
- 400 g darabolt paradicsom konzerv
- 1 evőkanál apróra vágott oregánó
- 2-3 szál kakukkfű
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 babérlevél
- 2 teáskanál kristálycukor
- 1,4 liter zöldségalaplé vagy víz
- 160 g szikkadt kenyér
- 1 400 g-os csicseriborsó konzerv
- 4 evőkanál bazsalikompesto
- friss bazsalikom a tálaláshoz (elhagyható)
- só és fekete bors
Receptötlet: Yotam Ottolenghi: Vegetáriánus finomságok
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- Közben a kenyeret kézzel nagyobb darabokra tördeljük. 2 evőkanál olívaolajjal és kevés sóval összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, majd az előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük vagy addig, amíg teljesen kiszárad. Sütőből kivéve félretesszük.
- Előkészítjük a zöldségeket. A hagymát és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk, a répát meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk és felaprítjuk, a szárzellert a répával azonos méretűre szeleteljük.
- Egy nagyobb lábasban 3 evőkanál olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a hagymát és az édesköményt, közepes lángon 4-5 percig pirítjuk.
- Hozzátesszük a répát és a szárzellert, majd további 4 percig pirítjuk. hozzáöntjük a fehérbort, és hagyjuk forrni 2 percig.
- Ezután beletesszük a konzerv paradicsomot, a zöldségalaplevet (vizet), a fűszereket (oregánó, petrezselyem, babérlevél, kakukkfű), a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, fedőt teszünk rá, majd takarékon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a csicseriborsót, amit előzőleg leszűrtünk és a száraz kenyérdarabkák felét. A levest ekkor már csak 2-3 percig főzzük.
- Tálaláskor a levesre kanalazunk pestót, bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint megszórjuk friss petrezselyemmel, valamint a maradék kenyérkockával.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek