Újabb könyv, újabb recept. Folytatom újévi “fogadalmamat” ezzel a szuper egyszerű és igen csak finom energiaszelettel.
Tegnap este sütni támadt kedvem, és hirtelen eszembe jutott Hugh Fearnley- Whittingstall müzliszelete, így nem volt kérdés, hogy ezt készítem el. Este 11 körül sült ki, és annyira remek lett , hogy még melegen megettük majdnem a felét.
Habár a benne lévő magok, gyümölcsök és a zabpehely is természetes energiaforrás, azért nem mondanám éppen egészségesnek, így ha nem is reggelire, de a délutáni éhség leküzdésére uzsonnára vagy akár tízóraira is tökéletes.
Hozzávalók (körülbelül 14 szelethez):
- 125 g vaj
- 115 g nádcukor
- 125 g kesudióvaj (mogyoróvaj vagy mandulavaj is teljesen megfelel)
- 75 g méz
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 200 g finomszemű zabpehely
- 150 g aszalt gyümölcs (én aszalt áfonyát, szilvát és sárgabarackot használtam 1:1:1 arányban)
- 150 g olajos mag ( diót, mandulát és szezámmagot használtam szintén 1:1:1 arányban)
- nagy csipet só
Receptötlet: Hugh Fearnley- Whittingstall – River Cottage minden napra
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
Egy 25×15 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Az olajos magvakat és a szárított gyümölcsöket késes robotgében durvára aprítjuk.
A vajat, a cukrot, a kesudióvajat (mogyoróvajat), a mézet egy lábasba tesszük. Kis lángon összemelegítjük a hozzávalókat.
Ezután az olvasztott vajas keverékhez adjuk a citrusok reszelt héját, a sót, a zabpelyhet, valamint a felaprított magos-gyümölcsös keveréket. Alaposan összekeverjük.
Az egészet a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, jól lenyomkodjuk.
Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle aranybarna és a közepe is aranyszínű.
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel tetszőleges formákra vágjuk. Légmentesen záródó dobozban akár egy hétig is eláll.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszenek! 🙂
Gyönyörűek a képek! 🙂