Hozzávalók :
A leveshez (2 személyre):
- 50 dkg kápia paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6 dl zöldségalaplé vagy víz
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. füstölt, őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
A gyömbéres húsgombóchoz (4-6 személyre):
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g friss gyömbér (megtisztítva)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 tk. só
- 1-1,5 tk őrölt római kömény
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- feta sajt
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire helyezzük a fokhagymagerezdekkel együtt, majd 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük.
Közben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat.
Miközben a paprika sül elkészítjük a húsgombócokat.
Ehhez a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Késes aprítóba tesszük a gyömbérrel és a petrezselyemmel együtt. Kissé darabos állagúra turmixoljuk.
A darált húst egy nagy tálba tesszük, hozzákeverjük a száraz fűszereket, majd a gyömbéres-hagymás pépet, a tojást és végül a zsemlemorzsát. Kezünkkel alaposan eldolgozzuk.
Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).
A húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.
Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e. ( A húsgombócból több lesz, mint ami a leveshez szükséges, úgyhogy akár főzeléket is készíthetünk hozzá. Mi elcsipegettük magába.)
A leveshez a hagymát felaprítjuk, 2 ek. olajon üvegesre dinszteljük. Amikor megpuhult hozzákeverjük a fűszereket, majd felöntjük az alaplével. Az egészet felforraljuk.
Egy nagy edénybe tesszük a megtisztított sültpaprikákat, valamint a sült fokhagymák krémes belsejét is.
Hozzáöntjük a forró, fűszeres alaplevet. Simára turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a levesbe teszünk néhány húsgombócot, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és a morzsolt fetával.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: