Galette des rois, a királyok pitéje Vízkeresztre

A galette des rois, avagy a királyok pitéje egy francia ünnepi sütemény, amit Vízkereszt napján készítenek szerte az országban. A hagyomány szerint egy babszemet vagy épp egy kis porcelánfigurát kevernek a mandulakrémbe, amit körülölel a ropogós leveles tészta kéreg. Aki megtalálja a babot, kap egy papírból készült arany koronát, és ő lesz az ünnepség királya.  A lepény tradíciójáról bővebben itt olvashattok.

A desszert elkészítése igazán egyszerű, hiszen ahogy már említettem két leveles tészta réteg között helyet foglaló mandulakrémből áll. Ez a recept egyébként nem csak a hagyományos dátumkor készíthető, tökéletes zárása lehet bármelyik ünnepi vacsorának.

A krém sokféleképpen variálható, készíthetjük mandula helyett mogyoróval, dióval vagy pisztáciával. Megbolondíthatjuk étcsokoládéval, illetve különböző fűszerekkel, például kardamommal, narancshéjjal, fahéjjal, rózsavízzel.

Én most egy közel-keletet idéző variációt készítettem, amit a narancsvirágvíz parfümössége tett különlegessé.

Hozzávalók (2 darab 18 cm-es lepényhez):

A mandulakrémhez:

Elkészítés:

A sütőt 200 °c-ra előmelegítjük.

A mandulakrémhez a szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, homogén masszává keverjük.

Végül a darált mandulát, a sót, a mandula aromát és a narancsvirágvizet is belekeverjük.

A leveles tésztából négy darab 18 cm átmérőjű kört vágunk, így lesz 2 darab 18 cm-es lepényünk, hiszen az egyik a pite alján a másik felül fog elhelyezkedni. 

Két tésztalapot a sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk, majd egyenlően eloszlatjuk rajtuk a tölteléket úgy, hogy hagyunk egy kis peremet a szélén, amit megkenünk vékonyan tojással. Mindkét tésztát befedjük a maradék tésztalapokkal, körben alaposan lenyomkodjuk. 

A piték tetejét vékonyan megkenjük tojással, majd tetszés szerinti mintával díszítjük.

Az előmelegített sütőbe toljuk, 25-35 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »