Ez a pite még jóval az ünnepek előtt készült több másik recepttel együtt. Úgy terveztem, hogy még karácsony előtt megosztom veletek, de kicsit több volt az elfoglaltságom , mint amire számítottam. De folyamatosan töltögetem majd fel ezek a recepteket is az újakkal együtt.
Egyébként ez a fogás egy könnyű salátával igazán szuper vacsora, habár mi hétvégente reggelire is szoktuk fogyasztani.
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj
- csipet só
- 1 közepes tojássárgája
- 2-3 ek. hideg tej (amennyitől a tésztánk összeáll)
A töltelékhez:
- 500 g póréhagyma megtisztítva, 1 cm vastag karikákra vágva
- 1 ek. sózatlan vaj
- 2 közepes tojás
- 2 tojássárgája
- 350 ml habtejszín
- 80-100 g kéksajt
- Só, frissen őrölt bors
Receptötlet: Hugh Fearnley-Whittingstall – River Cottage minden napra
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját és a hideg tejet. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt elősütjük.
A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra felvesszük.
A töltelékhez a póréhagymát, 100 ml vizet, a vajat és csipetnyi sót egy lábasba tesszük. Felforraljuk, majd takarékon, fedő alatt 10 perc alatt puhára főzzük. Közben néha kavarjuk át. Lecsepegtetjük, a főzőfolyadékot megtartjuk.
Egy tálba tesszük a tojásokat, a tojássárgákat, a tejszínt és a hagyma főzőlevét, majd habverővel simára kikavarjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A puhára főtt póréhagymát a pitén egyenletesen szétterítjük, rámorzsoljuk a sajtot, végül a tetejére öntjük a tejszínes keveréket.
Sütőbe visszatolva további 30 percig sütjük, amíg a közepe már nem remegős.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: