Már régóta szemeztem ezzel a süteménnyel, amit még évekkel ezelőtt Nigella karácsonyi műsorában láttam, ő egyébként mandarinnal készítette. Azzal is isteni finom lehet. Idén ősszel újra szembejött a recept , ezúttal Tom Kerridge karácsonyi sorozatában. Én most ezt vettem alapul.
Nagyon különleges desszert, aki szereti a narancslekvárt ezt is imádni fogja, hiszen a főtt narancsnak köszönhetően itt is megjelenik az enyhén kesernyés íz. És éppen emiatt szerintem igazi felnőtt desszert, ami a reggeli kávé mellé tökéletesen passzol, de ünnepi alkalmakkor is bátran felszolgálhatjuk.
Hozzávalók (1 közepes méretű, 17 cm átmérőjű kuglóf formához):
- 1 nagy narancs (225 g), lehetőleg kezeletlen héjú
- 1 tk. sütőpor
- 150 g őrölt mandula
- 150 g kristálycukor
- fél tk. őrölt fahéj
- fél tk. őrölt gyömbér
- 3 nagy (L-es) tojás
- csipet só
Elkészítés:
A narancsot egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd közepes lángon 2,5-2 óra alatt puhára főzzük.
A sütőt 160°C-ra előmelegítjük.
A megfőtt narancsot félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, végül késes robotgépben pürésítjük. 225 g narancspürére van szükségünk.
Az összes többi hozzávalót a robotgépbe tesszük, majd addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk.
A kuglóf formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a narancsos-mandulás tésztát.
A kuglófot 1 óra-1 óra 10 perc alatt süssük készre. A 40. perc környékén ellenőrizzük a tésztát, ha nagyon barnulna tegyünk rá alufóliát.
Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 15 percet, majd fordítsuk ki a formából. Teljesen kihűtve szeleteljük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: