Ízből tíz

Narancsos-mandulás kuglóf

IMG_2035 (2)

Már régóta szemeztem ezzel a süteménnyel, amit még évekkel ezelőtt Nigella karácsonyi műsorában láttam, ő egyébként mandarinnal készítette. Azzal is isteni finom lehet. Idén ősszel újra szembejött a recept , ezúttal Tom Kerridge karácsonyi sorozatában. Én most ezt  vettem alapul.

Nagyon különleges desszert, aki szereti a narancslekvárt ezt is imádni fogja, hiszen a főtt narancsnak köszönhetően itt is megjelenik az enyhén kesernyés íz. És éppen emiatt szerintem igazi felnőtt desszert, ami a reggeli kávé mellé tökéletesen passzol, de ünnepi alkalmakkor is bátran felszolgálhatjuk. 

IMG_2037 (2)

Hozzávalók (1 közepes méretű, 17 cm átmérőjű kuglóf formához):

  • 1 nagy narancs (225 g), lehetőleg kezeletlen héjú
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g őrölt mandula
  • 150 g kristálycukor
  • fél tk. őrölt fahéj
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • 3 nagy (L-es) tojás
  • csipet só

IMG_2032 (2)IMG_2046 (2)

Elkészítés:

A narancsot egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd közepes lángon 2,5-2 óra alatt puhára főzzük.

A sütőt 160°C-ra előmelegítjük.

A megfőtt narancsot félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, végül késes robotgépben pürésítjük. 225 g narancspürére van szükségünk. 

Az összes többi hozzávalót a robotgépbe tesszük, majd addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk.

A kuglóf formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a narancsos-mandulás tésztát.

A kuglófot 1 óra-1 óra 10 perc alatt süssük készre. A 40. perc környékén ellenőrizzük a tésztát, ha nagyon barnulna tegyünk rá alufóliát.

Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 15 percet, majd fordítsuk ki a formából. Teljesen kihűtve szeleteljük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_2054 (2)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!