Ízből tíz

Passiógyümölcsös-csokoládés tart

IMG_1798 (2)

Néhány évvel ezelőtt készítettem először passiógyümölcsös-csokoládés tortát, és már akkor levett a lábamról az ízkombináció. A maracuja nálunk amúgy is nagy kedvenc, minden formában nagyon szeretjük. Ez a desszert pedig tökéletesen megállja a helyét akár a karácsonyi menüsor részeként is. 

IMG_1722 (2)IMG_1779 (2)

Hozzávalók (5 darab mini pitéhez):

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 2 közepes tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • csipet só

A csokoládé ganache-hoz:

  • 200 ml habtejszín
  • 6 darab passiógyümölcs 
  • 100 g étcsokoládé (70%-os)
  • 80 g tejcsokoládé
  • nagyobb csipet só
  • ízlés szerint 1-2 tk. kristálycukor (én nem is tettem bele)

Receptötlet: Heston Blumenthal

IMG_1809 (2)IMG_1736 (2)

IMG_1739 (2)

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk a vaníliával együtt. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a ganache-t. Ehhez a tejszínt forráspontig melegítjük. A tűzhelyről levéve belekeverjük a passiógyümölcsök kikapart húsát, legalább 5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük a gyümölcshúst. A tejszínt ismét felmelegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított csokoládét. Sózzuk, és ízlés szerint cukrozzuk, ha szükséges. A csokoládés krémet a piteformákba töltjük, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_1788 (2)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!