Néhány évvel ezelőtt készítettem először passiógyümölcsös-csokoládés tortát, és már akkor levett a lábamról az ízkombináció. A maracuja nálunk amúgy is nagy kedvenc, minden formában nagyon szeretjük. Ez a desszert pedig tökéletesen megállja a helyét akár a karácsonyi menüsor részeként is.
Hozzávalók (5 darab mini pitéhez):
A tésztához:
- 200 g finomliszt
- 100 g vaj
- 60 g porcukor
- 2 közepes tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- csipet só
A csokoládé ganache-hoz:
- 200 ml habtejszín
- 6 darab passiógyümölcs
- 100 g étcsokoládé (70%-os)
- 80 g tejcsokoládé
- nagyobb csipet só
- ízlés szerint 1-2 tk. kristálycukor (én nem is tettem bele)
Receptötlet: Heston Blumenthal
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk a vaníliával együtt. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a ganache-t. Ehhez a tejszínt forráspontig melegítjük. A tűzhelyről levéve belekeverjük a passiógyümölcsök kikapart húsát, legalább 5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük a gyümölcshúst. A tejszínt ismét felmelegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított csokoládét. Sózzuk, és ízlés szerint cukrozzuk, ha szükséges. A csokoládés krémet a piteformákba töltjük, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük néhány órára.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: