Tésztanyújtó gépet tavaly karácsonyra kaptam TG-től. Szuper ajándék volt, nagyon vágytam rá, mert már akkor is imádtam házi tésztát készíteni, de nagyon fárasztó volt a gép nélküli nyújtás. Azóta ha tehetem, és időm is engedi házi tésztát használok. Persze ezt ne úgy képzeljétek el, hogy hetente kétszer nekiállok tésztát gyártani, sőt nem is hetente, inkább minden második vagy harmadik héten. Ilyenkor mindig valami különlegesebb változatra esik a választásom.
Most épp sütőtök és kecskesajt volt itthon, így gondoltam ezzel töltöm meg a raviolikat. A barnított vajra pedig mostanában nagyon rákattantam. Mogyorós íze igazi csodákat tud tenni az ételekkel, egy egyszerű krumplipürét is más dimenzióba repít. Próbálkozzatok vele, abszolút nem ördöngősség elkészíten, csak jó minőségű vaj kell hozzá.
Hozzávalók (4 személyre):
A házi tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 4 közepes méretű tojás
- 1 csapott tk. só
A töltelékhez:
- 50 dkg sült sütőtökpüré
- 12 dkg friss kecskesajt
- só, frissen őrölt bors és szerecsendió
A tetejére:
- 8 dkg jó minőségű, legalább 82%! zsírtartalmú vaj
- 5 dkg friss kecskesajt
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
A házi tésztához az összes alapanyagot egy nagy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Frissentartó fóliába tekerve fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez a sütőtökpürét elkeverjük a kecskesajttal (maradhatnak benne kissebb sajtdarabok is, nem kell homogénnek lennie), majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval. (Én szerecsendióból kb. egy negyedet használtam fel.)
A pihentetett tésztát 4 részre osztjuk, majd tésztanyújtó géppel (vagy kézzel) kinyújtjuk mindegyiket egyesével.
A kinyújtott tésztát hosszában képzeletben megfelezzük. A töltelékből evőkanálnyi halmokat teszünk a tésztára egymástól néhány centire. Az üresen maradt részt megkenjük vízzel, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A töltelék körül a tésztát alaposan lenyomkodjuk, hogy a levegő is távozzon.
Forrásban lévő sós vízben a raviolikat 2-3 perc alatt készre főzzük.
A vajat egy kis edénybe tesszük (világos színű legyen, így jobban látjuk a színváltozást), lassan! felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg a színe aranybarnára változik, illata pedig pörkölt mogyoróra emlékeztető lesz. Először a vaj felhabzik, majd az edény alján elkezd kiválni a szárazanyag, ilyenkor már nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Az elkészült barnított vajat le is szűrhetjük, de a karamellizálódott darabkákkal együtt is felhasználhatjuk.
A kész raviolikat tányérra szedjük, meglocsoljuk 1-2 ek. barnított vajjal, rámorzsoljuk a kecskesajtot, végül megszórjuk a friss petrezselyemmel.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: