Ízből tíz

Narancsos-csokoládés kalács

IMG_0930 (2)

Van annál megnyugtatóbb érzés, mintha  frissen sült péksüti illata lengi be a lakást? Szerintem nincs.
Ahogy a csoki és a narancs íze, aromája keveredik ebben a puha kalácsban, az valami mennyei. Nekem nem is kell több ilyen esős, őszi napokon, mint fogni egy szeletet ebből a finom kalácsból, bekucorodni a paplan alá, és elindítani egy River Cottage maratont. 🙂

IMG_0928 (2)

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 8 ek. nádcukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg étcsokoládé (60-70%-os)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéja

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

IMG_0954 (2)

 

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.

 A puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal, majd megkenjük vele mindkét tésztát. Egyenletesen megszórjuk az apró darabokra vágott étcsokoládéval és a kandírozott narancshéjjal.

Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.

Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsokat.

Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_0935 (2)

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabriella Pogány says:

    Én most kezdtem el nézegetni a blogodat, úgy látom veszélyesen sok finomság van még itt.

  2. Nem is kell! Ebben az időben is tökéletes. 🙂

  3. Gabriella Pogány says:

    Én ezzel nem várom meg a karácsonyt, az biztos!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!