Van annál megnyugtatóbb érzés, mintha frissen sült péksüti illata lengi be a lakást? Szerintem nincs.
Ahogy a csoki és a narancs íze, aromája keveredik ebben a puha kalácsban, az valami mennyei. Nekem nem is kell több ilyen esős, őszi napokon, mint fogni egy szeletet ebből a finom kalácsból, bekucorodni a paplan alá, és elindítani egy River Cottage maratont. 🙂
Hozzávalók (2 kalácshoz):
A tésztához:
- 45 dkg finomliszt
- 25 g friss élesztő
- 3 dl teljes tej
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 6 dkg kristálycukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 8 ek. nádcukor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 10 dkg étcsokoládé (60-70%-os)
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk. őrölt fahéja
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk.
A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.
Lágy tésztát dagasztunk.
Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.
A puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal, majd megkenjük vele mindkét tésztát. Egyenletesen megszórjuk az apró darabokra vágott étcsokoládéval és a kandírozott narancshéjjal.
Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.
Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsokat.
Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Én most kezdtem el nézegetni a blogodat, úgy látom veszélyesen sok finomság van még itt.
Nem is kell! Ebben az időben is tökéletes. 🙂
Én ezzel nem várom meg a karácsonyt, az biztos!