Svéd kardamomos-fahéjas csavart csiga

A svédeknél nagy népszerűségnek örvend ez a péksütemény (kanelbullar), ami nem is csoda, hiszen fantasztikusan finom, puha  a tésztája, és ezt az illatos, fűszeres töltelék csak még tökéletesebbé teszi.

Aki szereti a kardamomot és a fahéjat, az feltétlenül készítse el.

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Én egy éjszakára a hűtőszekrénybe tettem, ennyi idő alatt pont megkelt. Ha  azonnal szeretnénk sütni, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.

Az egyiket egyenletesen megkenjük a puha vajjal, megszórjuk cukorral és a fűszerekkel, majd ráhelyezzük a másik lapot. Picit összenyomjuk, majd hosszában 4-5 cm-es csíkokra vágjuk. 

A csíkokat megtekerjük, majd csigaszerűen feltekerjük. Itt található fázisfotó is!

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A megkelt csigákat a sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »