A svédeknél nagy népszerűségnek örvend ez a péksütemény (kanelbullar), ami nem is csoda, hiszen fantasztikusan finom, puha a tésztája, és ezt az illatos, fűszeres töltelék csak még tökéletesebbé teszi.
Aki szereti a kardamomot és a fahéjat, az feltétlenül készítse el.
Hozzávalók (8 darabhoz):
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk.
A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.
Lágy tésztát dagasztunk.
Én egy éjszakára a hűtőszekrénybe tettem, ennyi idő alatt pont megkelt. Ha azonnal szeretnénk sütni, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.
Az egyiket egyenletesen megkenjük a puha vajjal, megszórjuk cukorral és a fűszerekkel, majd ráhelyezzük a másik lapot. Picit összenyomjuk, majd hosszában 4-5 cm-es csíkokra vágjuk.
A csíkokat megtekerjük, majd csigaszerűen feltekerjük. Itt található fázisfotó is!
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A megkelt csigákat a sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.