A körte-csokoládé ízkombináció igazi klasszikusnak számít. Ezt az rendkívül ütős párost most egy elegáns, dekoratív, isteni francia desszertben használtam fel, amit a kandírozott gyömbérrel tettem még izgalmasabbá.
Előre szólok, hogy ez a süti tényleg nagyon addiktív.
Hozzávalók (24 cm átmérőjű piteformához):
Az omlós tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 2 közepes méretű tojássárgája
- Csipet só
A töltelékhez (frangipánhoz=mandulakrémhez):
- 125 g kristálycukor
- 125 g vaj
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 közepes tojás
- 100 g darált mandula/törökmogyoró
- Csipet só
- 50 g kandírozott gyömbér
- 50 g 70%-os étcsokoládé
- 2-3 nagyobb, közepesen érett körte
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítjük el.
Ehhez a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval.
A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk.
Két sütőpapír között kinyújtjuk (szerintem így a legkönnyebb kinyújtani az omlós tésztát), majd a pitébe helyezzük, és az oldalát elegyengetjük.
Fél-1 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A hűtőből kivett pitét villával megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.
10-15 perc alatt elősütjük a tésztát.
Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
Végül a mandulát, a sót és a kakaóport is belekeverjük.
A kandírozott gyömbért és az étcsokoládét felaprítjuk, a körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk.
A sütőből kivett pitébe helyezzük a tölteléket, beleszórjuk a gyömbért és a csokoládét, végül a körteszeleteket elrendezgetjük a tetején.
A sütőbe visszatesszük, és tovább 40-50 percig sütjük.
Kommentek