Ízből tíz

Póréhagymás burgonyakrémleves kaporral és füstölt makrélával

IMG_9899 (2)

Most hogy beköszöntött az ősz egyre jobban vágyunk egy tál forró, gőzölgő, krémes levesre.
Tegnap épp megkívántam a finn lazaclevest, amit egyszerűen imádok, de mivel lazac nem volt itthon, füstölt makréla pedig igen, így született meg ez a legalább annyira isteni leves.  
A krumpli és a póréhagyma édességét tökéletesen kiegészíti a füstölt hal sóssága, a citrom és a kapor üde frissessége. A burgonyát én most a levesben főztem puhára, de ha tehetitek próbáljátok ki héjában sült krumplival is, úgy még finomabb lehet.
Igazi kényeztető fogás, amit akár az ünnepi menü részeként is kínálhatunk, mondjuk karácsonykor.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 ek. olaj
  • 1 nagy póréhagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 80 dkg burgonya (tisztítatlan súly)
  • 8 dl zölség- vagy csirkealaplé
  • 1,5 dl tejszín (nem főző, legalább 30%-os)
  • 15-20 dkg füstölt makréla filé (helyettesíthető füstölt pisztránggal vagy lazaccal)
  • 1 csokor kapor
  • Só, bors
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A póréhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk.

Egy lábasban olajat melegítünk, rádobjuk a pórét, sózzuk, majd üvegesre dinszteljük. (kicsit karamellizálódhat is, úgy még finomabb lesz a végeredmény)

A reszelt fokhagymát a hagymához adjuk, majd további 3 percig pároljuk.

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk, majd a hagymához adjuk.

Felöntjük az egészet az alaplével (ha nincs, akkor vízzel), sózzuk, borsozzuk a levest. Addig főzzük alacsony lángon, amíg a krumpli meg nem puhul.

Ha ez megtörtént, a füstölt halból a leveshez adunk 5 dkg-ot, botmixerrel/turmixgéppel pürésítjük az egészet (hagyhatunk benne néhány szem burgonyát egészben is), majd hozzáadjuk a tejszínt és a felaprított kaprot is.

Tálaláskor a levesre halmozunk egy kevés füstölt halat, illetve néhány csepp citromlevet csepegtetünk rá.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9905 (2)

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!