Kardamomos sült szilva fagylalt

Igazi kora őszi nyalánkság ez a kardamomos sült szilvás fagylalt.

Az ősz egyértelműen favorit gyümölcse nálam a szilva. Imádom magában (kizárólag a savanykás, nem túl érett szilvát), de például a sült szilvából szerintem nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk villámgyorsan elfogyasztani.

Általában sűrűbb görög joghurtot kavarok ki egy kis mézzel, és erre kanalazzuk a sült szilvát, de fantasztikus krémes tejberizzsel vagy tejbegrízzel is.

Az ízesítés természetesen mindenkinek a fantáziájára van bízva.

Mennyei vaníliával és ánizzsal, de rozmaringgal és az örök klasszikus fahéjjal is igazán pazar.

 

 

Hozzávalók:

Sült szilvához:

Fagylaltalaphoz:

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A kardamomot megtörjük, magjait kikaparjuk, mozsárban finomra őröljük.

A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd tűzálló tálba helyezzük vágott  felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel, majd megszórjuk az őrölt kardamommal.

Alufóliával lefedve 30 perc alatt puhára sütjük.

A szilvákat egy mixertálba szedjük a kisült lével együtt, és botmixerrel pürésítjük.

Miközben sül a szilva elkészítjük a fagyialapot.

A tejet a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.

Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.

A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket.

Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.

Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a sült szilvás pürét.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »