Igazi kora őszi nyalánkság ez a kardamomos sült szilvás fagylalt.
Az ősz egyértelműen favorit gyümölcse nálam a szilva. Imádom magában (kizárólag a savanykás, nem túl érett szilvát), de például a sült szilvából szerintem nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk villámgyorsan elfogyasztani.
Általában sűrűbb görög joghurtot kavarok ki egy kis mézzel, és erre kanalazzuk a sült szilvát, de fantasztikus krémes tejberizzsel vagy tejbegrízzel is.
Az ízesítés természetesen mindenkinek a fantáziájára van bízva.
Mennyei vaníliával és ánizzsal, de rozmaringgal és az örök klasszikus fahéjjal is igazán pazar.
Hozzávalók:
Sült szilvához:
- Fél kg szilva kimagozva (én most ringlót használtam, de természetesen bármilyen fajta szilvával elkészíthető)
- 4 ek. méz
- 5 szem zöld kardamom
Fagylaltalaphoz:
- 250 ml teljes tej
- 500 ml habtejszín
- 10 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- csipet só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A kardamomot megtörjük, magjait kikaparjuk, mozsárban finomra őröljük.
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd tűzálló tálba helyezzük vágott felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel, majd megszórjuk az őrölt kardamommal.
Alufóliával lefedve 30 perc alatt puhára sütjük.
A szilvákat egy mixertálba szedjük a kisült lével együtt, és botmixerrel pürésítjük.
Miközben sül a szilva elkészítjük a fagyialapot.
A tejet a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.
Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.
A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket.
Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.
Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a sült szilvás pürét.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: