A tarte tatin egy igazán gyors desszert. Az eredeti receptben alma szerepel, de készíthetjük körtéből, szőlőből, szilvából, sőt még banánból is, de akár zöldséges változatokkal is kísérletezhetünk (lilahagymás, paradicsomos, répás), viszont ebben az esetben sós omlós tésztát készítsünk.
A tészta lehet boltban vásárolt kész leveles tészta, de én sokkal jobban szeretem omlós tésztával készíteni.
Ezt a verziót, és persze a többit is mindenki kedve szerint feldobhatja kedvenc fűszerével, én most vaníliát és ánizst választottam, de a rozmaring is nagyon passzolna hozzá. Ha valaki az almás változattal próbálkozna, ajánlom a kardamomot vagy a kínai őtfűszer keveréket is. A banánhoz nagyon jól illik a feketebors és vanília ízpárosa.
Ha a pite nem lenne önmagában elég kényeztető, bátran kanalazzunk rá valamilyen krémes fagylaltot (gyömbér, vanília, fahéj). Mi ehhez fahéjfagyit ettünk.
Hozzávalók (23 cm-es formához):
A tésztához:
- 320 g finomliszt
- 225 g hideg vaj
- 110 g porcukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
A gyümölcsös réteghez:
- 70 g kristálycukor
- 70 g vaj
- 2 darab csillagánizs
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 20 darab közepes méretű szilva
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral és a sóval jól elkeverjük, majd a hideg, apró kockákra vágott vajat a lisztes keverékhez adjuk. Kezünkkel elmorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a gyümölcsös réteget.
A cukrot egy serpenyőbe tesszük és karamellizáljuk, mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a vajat , a vaníliarúd kikapart magjait és a csillagánizst.
Hagyjuk a vajat felolvadni, majd a a fűszeres-vajas karamellt egy piteformába öntjük (lehetőleg ne kivehető aljút válasszunk, mert ebből kifolyna a karamell). A vaníliarudat és a csillagánizst is beletehetjük a forma aljár, így mutatósabb lesz a végeredmény.
A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és kimagozzuk.
Vágott felükkel a karamellás rétegre helyezzük körkörös formában.
A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd ráborítjuk a gyümölcsre. A szélét alaposan benyomkodjuk.
190°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve a formában pihentetjük 5 percet, majd egy nagy tányérra borítjuk.
Ízlés szerint kínálhatunk hozzá fagylaltot (fahéj, gyömbér, vanília, kardamom szerintem igen jól passzol hozzá).
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: