Már nagyon régóta szerettem volna ezt a tortát elkészíteni, végre eljött ennek is az ideje.
A Guinness-től a torta kissé kesernyés, de ezt a tetején található vaníliás-krémsajtos réteg nagyon jól kiegészít. A sör nemcsak különleges ízt, hanem igazán szaftos állagot is kölcsönöz a tésztának.
A recept Nigellától származik, ő a tortához 400 gramm cukrot használ, ami nekem túlzásnak tűnt, így a felére csökkentettem a mennyiséget, de ha valaki édesebben szereti, használjon több cukrot, nekünk így tökéletes volt.
Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):
A tortához:
A tetejére:
Elkészítés:
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A Guinness sört és a vajat egy lábasban összemelegítjük.
Amikor a vaj felolvadt, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot.
Egy nagyobb tálba összekeverjük a tojásokat a tejföllel, és a vajas-sörös kakaós keverékhez adjuk.
Végül a lisztet és a szódabikarbónát is jól belekeverjük.
A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A tortaformában teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a tetejére a krémet.
A krémsajtot lazítsuk fel kézi vagy elektromos habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik.
A krémet a kihűlt tortára halmozzuk, végül megszórjuk kakaóporral.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!