Ízből tíz

Guinness torta

IMG_9285 (2)

Már nagyon régóta szerettem volna ezt a tortát elkészíteni, végre eljött ennek is az ideje.
A Guinness-től a torta kissé kesernyés, de ezt a tetején található vaníliás-krémsajtos réteg nagyon jól kiegészít. A sör nemcsak különleges ízt, hanem igazán szaftos állagot is kölcsönöz a tésztának.
A recept Nigellától származik, ő a tortához 400 gramm cukrot használ, ami nekem túlzásnak tűnt, így a felére csökkentettem a mennyiséget, de ha valaki édesebben szereti, használjon több cukrot, nekünk így tökéletes volt.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):

A tortához:

  • 250 ml Guinness
  • 250 g vaj
  • 75 g jó minőségű keserű kakaópor
  • 200 g kristálycukor
  • 140 ml tejföl (20%-os)
  • 2 tojás
  • 275 g finomliszt
  • 2,5 tk. szódabikarbóna

A tetejére:

  • 300 g krémsajt (mascarponét használtam)
  • 100-150 g porcukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja

IMG_9268 (2)

 

Elkészítés:

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A Guinness sört és a vajat egy lábasban összemelegítjük.

Amikor a vaj felolvadt, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot.

Egy nagyobb tálba összekeverjük a tojásokat a tejföllel, és a vajas-sörös kakaós keverékhez adjuk.

Végül a lisztet és a szódabikarbónát is jól belekeverjük.

A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A tortaformában teljesen kihűtjük.

Közben elkészítjük a tetejére a krémet.

 A krémsajtot lazítsuk fel kézi vagy elektromos habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik.

A krémet a kihűlt tortára halmozzuk, végül megszórjuk kakaóporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9266 (2)

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!