Már nagyon régóta szerettem volna ezt a tortát elkészíteni, végre eljött ennek is az ideje.
A Guinness-től a torta kissé kesernyés, de ezt a tetején található vaníliás-krémsajtos réteg nagyon jól kiegészít. A sör nemcsak különleges ízt, hanem igazán szaftos állagot is kölcsönöz a tésztának.
A recept Nigellától származik, ő a tortához 400 gramm cukrot használ, ami nekem túlzásnak tűnt, így a felére csökkentettem a mennyiséget, de ha valaki édesebben szereti, használjon több cukrot, nekünk így tökéletes volt.
Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):
A tortához:
- 250 ml Guinness
- 250 g vaj
- 75 g jó minőségű keserű kakaópor
- 200 g kristálycukor
- 140 ml tejföl (20%-os)
- 2 tojás
- 275 g finomliszt
- 2,5 tk. szódabikarbóna
A tetejére:
- 300 g krémsajt (mascarponét használtam)
- 100-150 g porcukor
- 1,5 dl habtejszín
- 1 rúd vanília kikapart magja
Elkészítés:
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A Guinness sört és a vajat egy lábasban összemelegítjük.
Amikor a vaj felolvadt, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot.
Egy nagyobb tálba összekeverjük a tojásokat a tejföllel, és a vajas-sörös kakaós keverékhez adjuk.
Végül a lisztet és a szódabikarbónát is jól belekeverjük.
A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A tortaformában teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a tetejére a krémet.
A krémsajtot lazítsuk fel kézi vagy elektromos habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik.
A krémet a kihűlt tortára halmozzuk, végül megszórjuk kakaóporral.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek