Citromos-vaníliás sült joghurttorta szederrel

Ez a sült joghurttorta leginkább a klasszikus sajttortára emlékeztet, de attól sokkal könnyedebb, üdébb és lágyabb. Így nem is csoda, hogy míg a sajttortából egy szelet már teljesen eltelíti az embert, ebből a tortából biztos nem lesz elég egy.

Tegnap késő délután sütöttem ezt a tortát, és TG munkából hazaérve kapásból 3 szeletet megevett, és mostanra már egy morzsa sem maradt, pedig ketten voltunk rá.

A torta összeállítása egyébként nem több 15 percnél, egyedül a sütési idő, és a hűtés igényel némi türelmet.

Önmagában is megállja a helyét, de ha mégis fel szeretnénk dobni egy kicsit, akkor érdemes valami fanyarabb gyümölccsel vagy gyümölcsöntettel tálalni.

Eredetileg a receptben nem szerepel vanília, de mivel imádom a citrusok fanyarságának és a vanília édeskés ízének harmóniáját, nem hagyhattam ki.

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Elkészítési idő: 65 perc, plusz hűtés

Receptötlet: Claudia Roden – Arabesque

 

 

Elkészítés:

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A tojássárgájákat a cukorral kihabosítjuk. (Eredeti térfogat 2-3-szorosa legyen)

Belekeverjük a keményítőt, a joghurtot, a citromlevet, a citrom reszelt héját és a vaníliát.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtos keverékbe.

A masszát a tortaformába öntjük, betesszük a sütőbe, és 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.

A sütési idő felénél érdemes ránézni, ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát.

A sütőből kivett tortát hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt kicsit össze is esik, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.

Tálaláskor halmozzuk rá kedvenc gyümölcsünket.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »