Ez a sült joghurttorta leginkább a klasszikus sajttortára emlékeztet, de attól sokkal könnyedebb, üdébb és lágyabb. Így nem is csoda, hogy míg a sajttortából egy szelet már teljesen eltelíti az embert, ebből a tortából biztos nem lesz elég egy.
Tegnap késő délután sütöttem ezt a tortát, és TG munkából hazaérve kapásból 3 szeletet megevett, és mostanra már egy morzsa sem maradt, pedig ketten voltunk rá.
A torta összeállítása egyébként nem több 15 percnél, egyedül a sütési idő, és a hűtés igényel némi türelmet.
Önmagában is megállja a helyét, de ha mégis fel szeretnénk dobni egy kicsit, akkor érdemes valami fanyarabb gyümölccsel vagy gyümölcsöntettel tálalni.
Eredetileg a receptben nem szerepel vanília, de mivel imádom a citrusok fanyarságának és a vanília édeskés ízének harmóniáját, nem hagyhattam ki.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
- 4 nagy tojás, szétválasztva
- 10 dkg kristálycukor
- 3 ek. keményítő
- 40 dkg görög vagy török joghurt
- 1 citrom leve és héja
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 30 dkg szeder (de bármilyen más bogyós gyümölccsel is tökéletes)
Elkészítési idő: 65 perc, plusz hűtés
Receptötlet: Claudia Roden – Arabesque
Elkészítés:
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A tojássárgájákat a cukorral kihabosítjuk. (Eredeti térfogat 2-3-szorosa legyen)
Belekeverjük a keményítőt, a joghurtot, a citromlevet, a citrom reszelt héját és a vaníliát.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtos keverékbe.
A masszát a tortaformába öntjük, betesszük a sütőbe, és 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
A sütési idő felénél érdemes ránézni, ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát.
A sütőből kivett tortát hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt kicsit össze is esik, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.
Tálaláskor halmozzuk rá kedvenc gyümölcsünket.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: