Ízből tíz

Túrós batyu

IMG_8557 (2)

Nem igazán szeretjük a bolti pékárukat, persze vannak kivételek, de a többsége nálunk szóba se jöhet, így inkább én szoktam elkészíteni itthon.

Péksütik esetében legtöbbször az éjszakai kelesztés választom, ami annyit jelent, hogy este begyúrom a tésztát, ami azért nem egy nagy művelet, és éjszakára berakom a hűtőbe kelni. Reggel kicsivel korábban felkelek, megformázom, picit még kelesztem, aztán mehet is a sütőbe. Nekem ez így nagyon bevált, sose kelt túl még egy tésztám se.

 A töltelékből nem véletlenül maradt ki a mazsola, ugyanis TG egyáltalán nem szereti. Nyilván egy túrós batyuban van létjogosultsága az aszalt szőlőnek, ezért mindenki saját belátása szerint használja ezt az összetevőt.

A tészta receptje Limarától származik, csak én feleztem a mennyiséget, mert kettőnknek ez is bőven elég volt. 

IMG_8578 (2) IMG_8581 (2)

Hozzávalók (6 darabhoz):

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. cukor
  • 12 g friss élesztő
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1 egész tojás a kenéshez

A töltelékhez

  • 30 dkg túró
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-4 ek. cukor

IMG_8551 (2) IMG_8596 (2)

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hagyjuk felfutni.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük a csipet sóval.

A közepébe mélyedést készítünk,amibe beletesszük a tojássárgát, és beleöntjük a felfutatott élesztőt a tejjel.

Lágyabb tésztát dagasztunk, ez körülbelül 10 perc.

Két részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat.

Hólyagos, lágy tésztát dagasztunk.

Letakarva hagyjuk duplájára kelni, vagy betesszük a hűtőbe egy éjszakára.

Közben elkészítjük a tölteléket.

A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a reszelt citromhéjat és a cukrot. Az egészet jól elkeverjük.

Kelesztés után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk , és 3 mm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk.

6 egyforma négyzetre vágjuk.

Mindegyik közepébe 1 púpos evőkanál tölteléket helyezünk, majd a négyzetek sarkait összefogjuk, és egy kicsit csavarunk rajtuk.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük a batyukat.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és megkenjük mindegyiket a felvert tojással.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_8558 (2)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!