Nem igazán szeretjük a bolti pékárukat, persze vannak kivételek, de a többsége nálunk szóba se jöhet, így inkább én szoktam elkészíteni itthon.
Péksütik esetében legtöbbször az éjszakai kelesztés választom, ami annyit jelent, hogy este begyúrom a tésztát, ami azért nem egy nagy művelet, és éjszakára berakom a hűtőbe kelni. Reggel kicsivel korábban felkelek, megformázom, picit még kelesztem, aztán mehet is a sütőbe. Nekem ez így nagyon bevált, sose kelt túl még egy tésztám se.
A töltelékből nem véletlenül maradt ki a mazsola, ugyanis TG egyáltalán nem szereti. Nyilván egy túrós batyuban van létjogosultsága az aszalt szőlőnek, ezért mindenki saját belátása szerint használja ezt az összetevőt.
A tészta receptje Limarától származik, csak én feleztem a mennyiséget, mert kettőnknek ez is bőven elég volt.
Hozzávalók (6 darabhoz):
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. cukor
- 12 g friss élesztő
- 4 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- 1 egész tojás a kenéshez
A töltelékhez
- 30 dkg túró
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 ek. cukor
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük a csipet sóval.
A közepébe mélyedést készítünk,amibe beletesszük a tojássárgát, és beleöntjük a felfutatott élesztőt a tejjel.
Lágyabb tésztát dagasztunk, ez körülbelül 10 perc.
Két részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat.
Hólyagos, lágy tésztát dagasztunk.
Letakarva hagyjuk duplájára kelni, vagy betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a reszelt citromhéjat és a cukrot. Az egészet jól elkeverjük.
Kelesztés után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk , és 3 mm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk.
6 egyforma négyzetre vágjuk.
Mindegyik közepébe 1 púpos evőkanál tölteléket helyezünk, majd a négyzetek sarkait összefogjuk, és egy kicsit csavarunk rajtuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük a batyukat.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és megkenjük mindegyiket a felvert tojással.
180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: