A hűtőben volt egy kis málna, meg néhány szem barack, amiből valami egyszerű sütit szerettem volna készíteni. Interneten keresgélve bukkantam rá Nigel Slater receptjére, ami nagyon megtetszett, így nem is volt kérdés, hogy ezt fogom megsütni.
Habár a recepten egy kicsit módosítottam, de a végeredmény így is egy istenien puha, szaftos sütemény lett. Persze ha valaki a habos desszerteket preferálja tehet mellé vaníliás mascarponekrémet, vagy épp tejszínhabot, de nekünk így „csupaszon” is tökéletes volt.
A receptben nekem külön tetszik, hogy rendkívül sokféleképpen variálható. Használhatjuk hozzá a kedvenc gyümölcsünket, ahhoz passzoló fűszert, illetve a magok tekintetében is szabad kezet kapunk. Így mindenkinek a képzeletére és az ízlésére van bízva, hogy hogyan készíti el. Csak néhány variáció ami hirtelen eszembe jut, körte-dió-vanília, szilva-fahéj-gyömbér-dió/mogyoró, sárgabarack-kakukkfű-mogyoró, sárgabarack-levendula-mandula, körte-citrom-mandula, alma-kínai ötfűszer-dió, és persze az öreg klasszikus alma-fahéj.
Készítsétek el, mert biztos visszatérő recept lesz nálatok is!
Hozzávalók (24-cm-es tortaformához):
- 175 g vaj
- 110 g cukor
- 200 g őszibarack
- 2 tojás
- 175 g liszt
- 6 g sütőpor (kb. 1 teáskanál)
- 100 g darált törökmogyoró
- 150 g málna
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só
Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük.
A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk. Belereszeljük a narancshéjat.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a mogyorót és a sót. Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.
A barackokat megmossuk, meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és a málnákkal együtt lazán a tésztába forgatjuk.
A tésztát a tortaformába öntjük.
Előmelegített sütőben 1 óra 10 percig sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: