A pite nálunk örök kedvenc. Ez a citromkrémes változat, ami magában rejti a nyár esszenciáját, abszolút favorit.
A fanyar-édes citromkrémnek, melyet a mascarpone csak még krémesebbé, gazdagabbá tesz, tökéletes kiegészítője a vitamindús áfonya.
Igazán mutatós, könnyen elkészíthető desszert, ami tökéletes nyalánkság lehet egy forró nyári napon.
Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 6 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
A citromkrémhez:
- 20 dkg mascarpone
- 120 ml frissen facsart citromlé
- 2 citrom reszelt héja
- 11 dkg cukor
- 8,5 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
Tetejére:
- 30 dkg áfonya
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a citromkrémet.
A mascarpone és a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábasba teszünk. Alacsony tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor a kockára vágott vajat lassan, fokozatosan belekeverjük.
Hogy még krémesebb, lágyabb állagot kapjunk sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk.
A citromkrémet teljesen kihűtjük, majd a mascarponéval jól kikeverjük.
A tésztakosarat megtöltjük a mascarponés citromkrémmel, majd friss áfonyát halmozunk a tetejére.
Hűtve tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: