Ízből tíz

Mascarponés citromkrémes pite áfonyával

IMG_7731 (2)

 

A pite nálunk örök kedvenc. Ez a citromkrémes változat, ami magában rejti a nyár esszenciáját, abszolút favorit.

A fanyar-édes citromkrémnek, melyet a mascarpone csak még krémesebbé, gazdagabbá tesz, tökéletes kiegészítője a vitamindús áfonya.

Igazán mutatós, könnyen elkészíthető desszert, ami tökéletes nyalánkság lehet egy forró nyári napon.

IMG_7607 (2)

 

Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 120 ml frissen facsart citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 11 dkg cukor
  • 8,5 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája

Tetejére:

  • 30 dkg áfonya

 

IMG_7749 (2) IMG_7747 (2)

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni. 

Közben elkészítjük a citromkrémet.

A mascarpone és a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábasba teszünk. Alacsony tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor a kockára vágott vajat lassan, fokozatosan belekeverjük.

Hogy még krémesebb, lágyabb állagot kapjunk sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk.

A citromkrémet teljesen kihűtjük, majd a mascarponéval jól kikeverjük.

A tésztakosarat megtöltjük a mascarponés citromkrémmel, majd friss áfonyát halmozunk a tetejére.

Hűtve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_7770 (2)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!